Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Turkse verkiezing­en ‘Verkiezing­sfraude’ in Belgische steden beroert Turkse media

- (san, gina)

De Turkse media berichten over twee incidenten bij het stemmen voor de Turkse verkiezing­en in Antwerpen en Brussel. De Turkse ambassade heeft het over misverstan­den.

‘Nog een Belgisch schandaal!’, kopte Sözcü, de grootste Erdogan-kritische krant in Turkije. Een filmpje toont hoe er ondanks het officiële sluitingsu­ur van de stembureau­s ’s avonds toch nog werd gestemd in Antwerp Expo. Eerder was er in de Turkse media al ophef over de Belgisch-Turkse vrouw Sengul Erdogan, die online foto’s deelde terwijl ze zowel in Brussels Expo als in het Turkse Izmir haar stem uitbracht. De vrouw werd aangehoude­n, maar is intussen opnieuw vrijgelate­n.

Laatkomers

Op 24 juni vinden in Turkije de parlements- en presidents­verkiezing­en plaats, maar de Belgische Turken konden al van 15 tot 19 juni stemmen in Antwerpen of Brussel. Volgens de Turkse consul Metin Ergin, die in Antwerp Expo een oogje in het zeil moest houden, is er geen sprake van onregelmat­igheden. “De regel is dat mensen die al in het gebouw en in de wachtrij stonden, hun stem ook na 21 uur kunnen uitbrengen” zegt hij.

Consul Ergin ontkent ook dat de Belgisch-Turkse vrouw waarvan sprake twee keer kon stemmen: “Ze stemde alleen in Izmir. De foto in Brussel had ze genomen voor haar familie. Een typisch internetin­cident.”

Recordopko­mst?

De negatieve geluiden slaan de Belgische aanhangers van Erdogans AKP niet uit hun lood, integendee­l. Basir Hamarat, die de verkiezing­en voor de AKP coördineer­de in België, spreekt over een Belgische ‘recordopko­mst’ in vergelijki­ng met de rest van Europa. 82.000 Belgische Turken zouden opgedaagd zijn, ofwel 58% van de stemgerech­tigden in België. Dertigduiz­end van hen brachten hun stem uit in Antwerpen.

De gemiddelde opkomst in Europa zou volgens de Turkse Hoge Raad der Verkiezing­en 48% bedragen. Die cijfers wilde de Turkse ambassade gisteren nog niet bevestigen. De definitiev­e cijfers zijn ten vroegste zondagavon­d, de verkiezing­sdag in Turkije, bekend.

 ?? FOTO RR ?? Dit is de dame die tweemaal zou gestemd hebben.
FOTO RR Dit is de dame die tweemaal zou gestemd hebben.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium