Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kritische schrijver in het vizier van wraakzucht­ige maffiosi

Italiaanse radicaal-rechtse minister wil auteur van ‘Gomorra’ niet langer tegen de maffia beschermen

- MARC KLIFMAN

Roberto Saviano, de Italiaanse auteur van het succesvoll­e boek Gomorra, riskeert niet langer beschermd te worden tegen wraakzucht­ige maffiosi. Hij ligt zwaar in de clinch met de radicaal-rechtse minister van Binnenland­se Zaken Matteo Salvini, die ermee dreigt zijn politiebes­cherming op te heffen.

Roberto Saviano neemt geen blad voor de mond als hij zich in Italië openlijk uit als felle tegenstand­er van de radicaalre­chtse minister van Binnenland­se Zaken Matteo Salvini (45). De twee liggen al geruime tijd zwaar in de clinch met elkaar. Salvini is in Italië de man die zijn extreemrec­htse partij Lega doet pieken in de peilingen. Zijn radicaal discours tegen migranten en Roma lijkt het uitstekend te doen. Woede is zijn drijfveer en regeren met harde hand zijn leitmotiv. Twitter is daarbij zijn geliefkoos­de uitlaatkle­p. Geen wonder dat hij grote fan is van Donald Trump.

Een van zijn grootste tegenstand­ers evenwel is dus Roberto Saviano, een van de beroemdste Italiaanse schrijvers. Hij bracht in 2006 zijn – intussen verfilmde – maffiaboek Gomorra uit. Omdat talloze maffiosi hem dreigden te vermoorden, krijgt de auteur al jarenlang politiebes­cherming. Maar die riskeert hij nu te verliezen, nadat hij zich in Italiaanse media bijzonder kritisch had uitgelaten over Matteo Salvini.

Dus, zo suggereerd­e de minister van Binnenland­se Zaken, ineens: “Het is hoog tijd om de politiebes­cherming van Roberto Saviano te herevaluer­en, want dat kost de Italiaanse belastingb­etaler véél centen terwijl de auteur zelf vaak in het buitenland vertoeft.” Smalend ging hij op televisie nog een stap verder. “Roberto Saviano is het laatste van mijn problemen. Hier, ik stuur hem een kusje, voor mocht hij dit horen.”

Bedreiging­en

Saviano zelf is niet onder de indruk. “Matteo Salvini behandelt mij zelf als een maffioso. De voorbije jaren ben ik bedreigd door de maffiaclan Ndrangheta en Zuid-Amerikaans­e drugsbende­s. Maar voor deze onnozelaar ben ik echt niet bang.” Af te wachten of Salvini voet bij stuk houdt. Maar de toon is in ieder geval gezet en zijn radicale manier van praten blijkt bij de Italianen aan te slaan. Zijn partij, de Lega, peilt vandaag op 25 tot net geen 30%. Enkele maanden geleden was dat nog maar 17%. Het ziet er dus niet naar uit dat de minister de komende dagen een toontje lager zal zingen.

Matteo Salvini

Minister van Binnenland­se Zaken

“Het is hoog tijd om de politiebes­cherming van Roberto Saviano te herevaluer­en.”

 ?? FOTO WIREIMAGE ?? De schrijver Roberto Saviano (midden) vreest voor zijn leven en krijgt politiebes­cherming.
FOTO WIREIMAGE De schrijver Roberto Saviano (midden) vreest voor zijn leven en krijgt politiebes­cherming.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium