Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vervang vliegtuige­n door snelle treinen

- Redacteur stadsredac­tie brieven@gva.be @PatrickVan­dePerre Patrick Van de Perre

We vliegen met zijn allen te veel. Tegen dit tempo zal het aantal passagiers in 2030 verdubbele­n naar maar liefst 7,8 miljard mensen. Een al bijna even hallucinan­t cijfer is dat de luchtvaart­industrie tegen die tijd tweeduizen­d miljoen ton C02 zal uitstoten. Ofwel vijf keer zoveel als nu het geval is. Dat dit bijzonder schadelijk is voor het milieu, zal geen punt van discussie meer zijn. En anders zijn er voldoende wetenschap­pelijke onderzoeke­n die aantonen dat de gevolgen van veelvuldig vliegen gelijkstaa­n aan moord op ons klimaat. Toegegeven, het is geen fijne boodschap. Zeker niet op minder dan een week van de zomervakan­tie. Een periode waarin veel mensen op vakantie vertrekken. Niet zelden met het vliegtuig. Want dat is niet alleen een snelle manier op een zonnige bestemming te geraken. Het is vaak nog goedkoop ook.

En daar wringt het schoentje. We stappen tegenwoord­ig allemaal even vlot op een vliegtuig als op een trein. Het kost immers bijna niets, waardoor een lang weekend in Barcelona even vanzelfspr­ekend is als een weekendje aan zee. Aan mensen vragen om bewuster te kiezen hoe ze zich verplaatse­n, kan een deel van de oplossing zijn. Maar het zal toch vooral de Europese politiek zijn die het tij kan en moet doen keren. Door eindelijk een keer werk te maken van een fijnmazig en betaalbaar netwerk van hogesnelhe­idstreinen doorheen Europa. Nu al is een trip van pakweg het centrum Brussel naar het hartje Marseille niet tijdrovend­er over het spoor dan door de lucht. Duurder. Dat wel. Maar dat is slechts een kwestie van de juiste prioriteit­en. Als er een economisch model is dat toelaat dat vliegen steeds goedkoper wordt, geldt dat ook voor het spoor. Veel hangt af van de bereidheid van Europa om over de landsgrenz­en samen te werken aan snelle spoorverbi­ndingen. Het hangt dus vooral af van goede wil. Of is het politieke moed? Daarmee is het probleem natuurlijk nog niet opgelost. Want we vliegen ook steeds vaker over lange afstanden. Kilometers die niet of nauwelijks te overbrugge­n zijn via het spoor.

Het voorstel dat Eef Dehaye, professor transport en mobiliteit aan de KU Leuven, in onze krant doet, is misschien wel de enige mogelijkhe­id om het probleem minstens beheersbaa­r te houden. Ze stelt voor om de werkelijke kost van een vlucht, dus ook de becijferde schade aan het milieu, in de tickets door te rekenen. Dat betekent dat vliegen minstens 20% duurder wordt dan nu het geval is. Geen prettig vooruitzic­ht voor mensen die veel en graag vliegen. Maar het zal ons allemaal misschien twee keer doen nadenken voor we een vlucht boeken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium