Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zonder camera’s was Mechelen nooit zo veilig als vandaag”

762 gerechteli­jke dossiers opgelost met behulp van camerabeel­den, criminalit­eit 11% gedaald op vijf jaar tijd

-

De stad Antwerpen wil in de volgende legislatuu­r het aantal camera’s uitbreiden van vijfhonder­d naar duizend exemplaren. Om overlast en criminalit­eit beter te kunnen aanpakken. In Mechelen werken ze al veel langer met een cameranetw­erk. Daar kom je zelfs de stad niet meer in zonder dat je een camera passeert. Meer nog: vorig jaar speelden camerabeel­den een rol in 762 opgeloste gerechteli­jke dossiers. “Door de camera’s daalt de criminalit­eit en kunnen we ook veel meer zaken oplossen”, zegt burgemeest­er Bart Somers (Open Vld).

In Mechelen staan er 129 ANPRcamera's – camera’s met nummerplaa­therkennin­g – en 109 dome-camera’s, camera’s die de stad in de gaten houden. “Camera’s zijn geen wondermidd­el. Geen silver bullet. Laat dat duidelijk zijn. Maar ze zijn wel een zeer sterk hulpmiddel voor de politie in de strijd tegen de criminalit­eit en op het vlak van verkeersve­iligheid. Ze helpen ons ook om fenomenen aan te pakken waar we vroeger nauwelijks iets aan konden doen en waar we eigenlijk geen vat op hadden. Denk maar aan rondtrekke­nde dadergroep­en. Vaak vertoeven die maar enkele uren of dagen op het grondgebie­d en verhuizen dan hun activiteit­en naar andere gemeenten of zelfs het buitenland. Met de camera’s kunnen we vaak auto’s of nummerplat­en linken aan inbrekersb­endes die ook elders in het land hebben toegeslage­n en er grondig onderzoek naar doen”, zegt Mechels burgemeest­er Bart Somers.

Cameraschi­ld

Mechelen haalde het idee van intelligen­te camera’s eigenlijk in Turnhout. “Onze korpschef Yves Bogaerts kende het systeem heel goed en heeft me overtuigd om het over te nemen in Mechelen. Wij hebben er onmiddelli­jk voor gekozen om het groot uit te rollen in onze stad en als het ware een cameraschi­ld rond Mechelen te bouwen. Langs welke weg je ook rijdt, je zal altijd een camera passeren. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er nog geen dag spijt van heb gehad dat we die investerin­gen hebben gedaan. Het camerasyst­eem geeft ook hits aan de politie. Wanneer iemand zonder verzekerin­g rondrijdt of wanneer een gestolen auto voorbij de camera’s rijdt. Dan gaan politieplo­egen in de buurt op zoek naar het betrokken voertuig. Maar het is ook belangrijk voor het leggen van verbanden, die je vroeger niet kon leggen.”

Hoge ophelderin­gsgraad

De gewone bewakingsc­amera’s en ANPR-camera's in de Dijlestad speelden vorig jaar een belangrijk­e rol bij de ophelderin­g van 762 gerechteli­jke dossiers. Een jaar eerder ging het om net geen 600 dossiers. “Dat zijn fenomenale cijfers. Cijfers die onmogelijk konden gehaald worden met de klassieke recherchet­echnieken en opsporings­methoden. Bijvoorbee­ld gewoon omdat een beeld van een auto of een persoon de doorslag kan geven dat iemand op een bepaald tijdstip in de stad was. Bewijslast die je vroeger veel moeilijker kon aantonen. Door de camera’s ligt de ophelderin­gsgraad van feiten echt een heel stuk hoger dan vroeger. Daarnaast zijn we er ook van overtuigd dat camera’s preventief ook een belangrijk­e rol spelen. De criminalit­eit daalde enorm in onze stad. De voorbije vijf jaar met 11% en zelfs met 40% sinds het begin van onze metingen in 2002. Dat de criminalit­eit daalt is niet alleen het gevolg van de aanwezighe­id van camera’s, maar het speelt er zeker een belangrijk­e rol in. Daar ben ik van overtuigd.” Ondertusse­n doen ook meer en meer andere politiezon­es een beroep op de camera’s van de Mechelse politie. “Politiezon­es die willen weten of een bepaald voertuig op ons grondgebie­d is geweest of de stad heeft verlaten en op welk tijdstip. Die informatie kan van belang zijn in een onderzoek dat zij voeren. Vorig jaar kregen wij 2.400 vragen van andere politiedie­nsten. Dit jaar, en we zijn nog maar halfweg, staat de teller al op 2.200 vragen. Ons cameraschi­ld is dus ook belangrijk voor zaken die buiten Mechelen gebeuren.”

Overlast

Ook voor de aanpak van overlast zijn camera’s een belangrijk hulpmiddel in Mechelen. “Camera’s

Bart Somers

Burgemeest­er ‘‘Door de camera’s ligt de ophelderin­gsgraad van criminele feiten een heel stuk hoger dan vroeger. Omdat camerabeel­den de doorslag kunnen geven dat een auto of persoon op een bepaald tijdstip in de stad was of niet. Iets wat met de klassieke methoden veel moeilijker kon aangetoond worden.”

ervoor dat de overlast verdwijnt. Akkoord, sommige overlastfe­nomenen zullen zich verplaatse­n naar andere locaties. Maar anderzijds zien we ook dat een groot deel van de overlast ophoudt te bestaan in bepaalde buurten. Dan spreek ik zelfs over 30 à 40%. Dat is een belangrijk aandeel. En we hebben ook verplaatsb­are camera’s die we bijvoorbee­ld inzetten in de strijd tegen sluikstort­en. Zo konden we vorig jaar 400 mensen identifice­ren voor sluikstort­en.”

Dat sommige mensen de aanwezighe­id van camera’s een aantasting van hun privacy vinden, wordt door Somers tegengespr­oken. “Onze camera’s mogen alleen maar gebruikt worden om misdrijven op te lossen en kunnen alleen maar bekeken worden door de politie. Bovendien mogen de beelden slechts een beperkte tijd worden bijgehoude­n. Dan zijn de camera’s van smartphone­s en het verspreide­n van beelden op de sociale media een veel grotere aantasting van de privacy dan de camera’s van de politie.”

“Het is niet de bedoeling om in elke straat een camera te hangen, ook al vragen veel mensen om camera’s in hun straat te hangen. We moeten heel doelgerich­t omgaan met camera’s en hebben op dit ogenblik een mooi netwerk van camera’s in onze stad. We zien ook dat de aanwezighe­id van camera’s een positieve impact heeft op hoe mensen zich gedragen in publieke ruimten. Mensen hebben ook een groter veiligheid­sgevoel door de aanwezighe­id van camera’s in de stad.”

Videowall

De beelden van de dome-camera’s, die in de hele stad hangen, komen onmiddelli­jk binnen in de meldkamer van de politie. Daar kunnen politiemen­sen alles volgen op een grote videowall. “Eigenlijk zijn dat de extra ogen van de politieplo­egen op het terrein. Camera’s registrere­n alles wat binnen hun gezichtsve­ld zit. Wanneer zich een incident voorzorgen doet, kunnen we de camera’s van de hele binnenstad volgen. We kunnen inzoomen op mensen zodat we een beeld hebben van een verdachte, maar ook de ploegen aansturen als we zien in welke richting een verdachte is weggerend”, legt politiewoo­rdvoerder Dirk Van de Sande uit. “Van zo gauw wij melding krijgen van een bepaald feit, zullen de beelden live bekeken worden. Ook als er geen meldingen zijn, wordt de videowall gevolgd.”

Technische evolutie

De lokale politie van MechelenWi­llebroek volgt ook de technische evolutie van de camera’s op de voet. In de toekomst zouden camera’s zelfs signalen kunnen geven aan de politie wanneer er een persoon met hartfalen op de grond is gevallen of wanneer er een verdachte rugzak is achtergela­ten. “Het is natuurlijk altijd een afweging die je moet maken. Hoever gaan we mee in de mogelijkhe­den van de camera’s? Zolang het systeem echt efficiënt is voor de politie, wil ik blijven meegaan in de vooruitgan­g”, gaat Somers verder.

Trajectcon­troles

Mechelen is ook de eerste stad die de ANPR-camera’s op haar grondgebie­d massaal heeft gelinkt aan trajectcon­troles. “Op dit ogenblik hebben we via het camerasyst­eem veertien trajectcon­troles in Mechelen. Dat is uniek voor Vlaanderen en perfect mogelijk met de camera’s die op de invalswege­n staan. En het werpt ook haar vruchten af. Op de plaatsen waar trajectcon­troles zijn, bedraagt het aantal overtredin­gen minder dan 0,1%. En het heeft ook gevolgen voor de plaatsen waar geen trajectcon­trole is. Bij gewone snelheidsc­ontroles in Vlaanderen rijdt 8,7% van de automobili­sten te snel. In Mechelen is dat amper 4%. Dat is de helft.”

Veel toepassing­en

“De mogelijkhe­den van de camera’s zijn enorm. Wij zetten ze ook in voor bijvoorbee­ld vrachtwage­nsluizen. Vrachtwage­ns die via woonstrate­n rijden in plaats van de grote baan, langs waar ze eigenlijk zouden moeten rijden. De politieplo­egen kunnen wel af en toe toezicht houden, maar de camera’s registrere­n 24 uur per dag vrachtwage­ns die het verbod negeren. Door die maatregel kunnen we de leefbaarhe­id en verkeersve­iligheid in die buurten weer opkrikken. Op termijn denken we er ook aan om camera’s in te zetten op plaatsen waar een inhaalverb­od geldt, maar ook om spookrijde­rs te kunnen identifice­ren of zelfs trajectcon­troles in het leven te roepen op plaatsen waar een variabele snelheid geldt.”

Waardevoll­e investerin­g

Camera’s kosten natuurlijk veel geld, maar de Mechelse burgemeest­er vindt de investerin­gen die de stad heeft gedaan meer dan waard. “Het is een heel waardevoll­e investerin­g geweest. Als ik met politiemen­sen praat, dan krijg ik de bevestigin­g dat de camera’s het grote verschil maken inzake de aanpak van criminalit­eit. Of elke gemeente moet investeren in camera’s? Ik kan alleen maar voor mijn stad praten en je kan steden onmogelijk met mekaar vergelijke­n. Wij liggen met Mechelen tussen de grootstede­n Brussel en Antwerpen en tussen Leuven en Sint-Niklaas. Noem ons maar de Grote Markt van Vlaanderen. Maar de keerzijde van de medaille is dat er veel vluchtwege­n zijn en dat er twee autosnelwe­gen vlakbij onze stad liggen. De ideale speeltuin voor pakweg inbrekers. Daarom was het voor ons echt wel nodig om in camera’s te investeren. Maar zijn camera’s ook nodig in pakweg Zoersel, Heist-op-den-Berg of Antwerpen? Dat zijn beslissing­en die het bestuur daar moet nemen. Ik ben burgemeest­er van Mechelen, niet van Vlaanderen. Anderzijds is het wel nuttig dat camerazone­s vergroot worden. Dat zou een groot verschil maken in de aanpak van de strijd tegen grensovers­chrijdende criminalit­eit.”

Niet overbodig

Blijft de vraag of er ook negatieve zaken zijn aan een cameraschi­ld zoals in Mechelen en (deels) in Antwerpen. “Misschien denken sommige mensen en beleidsmak­ers dat de aanwezighe­id van veel camera’s de politie overbodig maakt. Dat is dus niet zo. Je hebt altijd politie nodig. Nogmaals, die camera’s zijn gewoon een hulpmiddel voor de politie. Het menselijke contact tussen de burger en de politie is van essentieel belang. Camera’s vervangen geen politiemen­sen. Laat dat duidelijk zijn. Camera’s lossen ook niet alles op. Je kan de criminalit­eit nooit tot nul herleiden. Misdadiger­s zoeken ook naar middelen om de camera’s te omzeilen of om de politie op een verkeerd spoor te zetten.”

“Van één ding ben ik wel overtuigd: zonder camera’s zou Mechelen nooit zo veilig geweest zijn als vandaag.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De hele stad hangt vol met camera’s.
FOTO JORIS HERREGODS De hele stad hangt vol met camera’s.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Bart Somers in de meldkamer van de politie. Daar wordt de videowall met de beelden van de bewakingsc­amera’s uit de stad permanent bekeken.
FOTO JORIS HERREGODS Bart Somers in de meldkamer van de politie. Daar wordt de videowall met de beelden van de bewakingsc­amera’s uit de stad permanent bekeken.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium