Gazet van Antwerpen Stad en Rand

POLITIE: “Zelfs moord opgelost door camera’s”

-

De in totaal 238 camera’s op het grondgebie­d van Mechelen hebben hun nut al meer dan eens bewezen. “In meer dan 70% van de gerechteli­jke zaken hebben de camera’s een belangrijk­e rol gespeeld”, zegt politiewoo­rdvoerder Dirk Van de Sande. “De camera’s hebben ooit zelfs meegeholpe­n bij het oplossen van een moord in het centrum van de stad. De verdachte was door één van onze camera’s gefilmd, waardoor hij niet meer kon ontkennen in de buurt te zijn geweest.”

Onlangs werd ook een overvaller geklist dank zij het cameranetw­erk. “De betrokkene had een vrouw overvallen, vlak bij de Grote Markt, maar kwam tijdens zijn vlucht wel duidelijk in beeld op onze camera’s. Op die manier kon hij ook in verband worden gebracht met een gewapende overval in Bonheiden.” Enkele weken geleden kon een Albanese inbrekersb­ende worden opgerold. Het onderzoek kwam in een stroomvers­nelling terecht toen de speurders een wagen in het vizier kregen bij de analyse van de beelden van de ANPR-camera’s. Ander belangrijk dossier dat opgehelder­d werd, was dat van een bende die gespeciali­seerd was in het stelen van gps-consoles uit dure auto’s. “Uiteindeli­jk bleek de bende verantwoor­delijk te zijn voor 105 inbraken in auto’s, in heel Vlaanderen. De zaak ging aan het rollen omdat ze een ANPR-camera in onze politiezon­e waren gepasseerd.”

Ook heel wat drugsbende­s konden al opgerold worden met behulp van de camera’s. Net als de dader van een vluchtmisd­rijf, die afgelopen najaar een fietser had aangereden in Hombeek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium