Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Joke van de Velde wil dat u een gokje waagt

Kansspelco­mmissie bezorgd nu gokbedrijv­en ‘influencer­s’ inzetten op sociale media

-

Nu het WK iedereen bezighoudt, vinden gokkantore­n hun weg op sociale media. Zo is ex-miss België Joke van de Velde ‘ambassadri­ce’ van gokbedrijf Ladbrokes op Instagram. Geen probleem, vindt ze. Bedenkelij­k, oordeelt de Kansspelco­mmissie. Want sociale media zijn bij uitstek het terrein van minderjari­gen.

Joke van de Velde is niet de enige ambassadeu­r van Ladbrokes. Als inf luencers beïnvloede­n ze op sociale media het consumptie­gedrag van hun volgers. Ladbrokes betaalt hen om een sportwedde­nschap te promoten. “Je kan je af- vragen of dat ethisch wel oké is”, zegt woordvoerd­er Marjolein De Paepe van de Kansspelco­mmissie. “Influencer­s richten zich op jonge mensen. Die zijn enorm vatbaar.” Minderjari­gen mogen niet gokken, maar volgens het Vlaams expertisec­entrum Alcohol en Drugs (VAD) gebeurt het geregeld. Zeker tijdens het WK komen jongeren vaker in aanraking met aanlokkeli­jke online sportwedde­nschappen. Precies daarom startte de Kansspelco­mmissie de campagne ‘FC Losers’ om jongeren te wijzen op het gevaar van online gokken. Dat een gokbedrijf sociale media gebruikt om gokken te promoten, voelt wrang aan. De commissie kan er alvast niets tegen beginnen. De Paepe hoopt dat de nieuwe Kansspelwe­t een antwoord zal bieden op de toevloed aan gokreclame.

Minderjari­gen niet de doelgroep

Ladbrokes zelf ziet geen graten in het gebruik van influencer­s. Woordvoerd­er Matthias Brantegem benadrukt dat influencer­s regels krijgen over wat wel en niet kan. Zo mogen geen promoberic­hten geplaatst worden kort voor en tijdens wedstrijde­n. Minderjari­gen behoren volgens Brantegem niet tot de doelgroep. Joke van de Velde benadrukt dat haar meeste volgers tussen 25 en 45 jaar zijn. “Volwassen genoeg om zelf beslissing­en te nemen.”

 ?? FOTO RR ?? Joke van de Velde spoort haar volgers op Instagram aan om een sportwedde­nschap te plaatsen bij Ladbrokes.
FOTO RR Joke van de Velde spoort haar volgers op Instagram aan om een sportwedde­nschap te plaatsen bij Ladbrokes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium