Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We vinden hier alle rust en stilte in een mooie en natuurlijk­e omgeving”

Trappisten­abdij renoveert gastenverb­lijf waarin plaats is voor 41 sobere maar aan de tijd aangepaste kamers

- JAN VORSSELMAN­S

Na drie jaar intense arbeid is het gastenkwar­tier van de trappisten­abdij in Westmalle volledig gerenoveer­d en aangepast aan de noden van de tijd. Het aantal kamers, waarvan enkele zijn bestemd voor twee personen, is hetzelfde gebleven: 41.

Het is een bekend fenomeen: steeds meer mensen zoeken rust en stilte in een kloosterom­geving. Ook bij de trappisten van Westmalle is die trend merkbaar. “Ons gastenkwar­tier was aan renovatie toe, vandaar die noodzakeli­jke ingreep. Deze opdracht hebben we nu, samen met architecte­n, aannemers en arbeiders tot een goed einde gebracht. Dank aan allen”, sprak abt Nathanael tijdens de inhuldigin­g van het gerenoveer­de complex waarop alle medewerker­s waren uitgenodig­d.

Grondige facelift

Vader abt voegt eraan toe dat met de renovatie van het gastenkwar­tier, op enkele nog uit te voeren karweien na, het sluitstuk is van een algehele facelift van de hele abdijsite: klooster, brouwerij, kaasmakeri­j, boerderij, gastenkame­rs…

Na een korte dankvierin­g in de abdijkerk kregen de genodigden de gelegenhei­d het hele gastenkwar­tier te bezoeken, te beginnen met de feestzaal. Daarin werden de vloeren vernieuwd en de plafonds en de muren opnieuw geschilder­d zodat het geheel nu, in tegenstell­ing tot vroeger, veel lichter en luchtiger overkomt. Aan het bestaande complex werd een stuk bijgebouwd, waardoor extra ruimten werden geschapen als een kleinere eetzaal en enkele (spreek)kamers. De keuken werd eveneens gemodernis­eerd. De gastenkame­rs zelf bevinden zich op de eerste en de tweede verdieping. De meeste zijn bestemd voor een persoon, maar er zijn ook grotere kamers voor twee personen. “We zijn altijd een gastvrije gemeenscha­p geweest en dat willen we zo houden. Iedereen is welkom om hier op bezinning te komen: individuen en groepen of scholen. We vragen hen wel om zo veel mogelijk onze diensten te volgen”, vervolgt de abt. Broeder Benedikt is de gastenbroe­der. “Het aantal individuen en groepen is ongeveer fiftyfifty. Tijdens de blokperiod­e komen hier ook studenten, maar het accent ligt bij ons toch op mensen die op bezinning komen. Onze dagprijzen zijn heel laag en niet voor publicatie vatbaar. Ook echtparen komen hier graag.” Zo onder meer Piet Elands en zijn vrouw Rita Rooyakkers uit Rijen, Nederland. “We zijn bevriend met broeder Malchus, mijn oud-leraar in Sint-Oedenrode, en bezoeken hem enkele keren per jaar. Hij behoorde vroeger tot de orde van de picpussen, maar werd negen jaar geleden trappist in Westmalle. Wij maken dan van de gelegenhei­d gebruik om te relaxen. Het is heerlijk om hier te zijn en de gebedsdien­sten te volgen. De broeders zingen heel mooi”, getuigt Piet.

Ook gewezen missiezust­er Paula Teck uit Leuven vindt in Westmalle rust en stilte in de mooie natuur. “Het is fijn hier te zijn en de maaltijden zijn verzorgd”, getuigt zij. De bouwwerkza­amheden werden uitgevoerd volgens de plannen van architect Paul Van Aerschot uit Leuven. “Wij zijn hier in de abdij van Westmalle al van in het begin van de jaren ‘80 druk in de weer met plannen te maken voor het renoveren van de gebouwen. Intussen is hier al heel veel gerealisee­rd. In een volgende fase worden de kloosterga­ngen aangepakt en een aantal daken vernieuwd. Op dit moment zijn we bezig met de bibliothee­k.”

Zuster Paula Teck Gaste bij de trappisten

‘‘Ik kom enkele keren per jaar op rust en bezinning. Het is fijn om hier te zijn en de maaltijden zijn heel verzorgd.’’

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Piet Elands en Ria Rooyakkers komen naar Westmalle om er het abdijleven mee te beleven.
FOTO MIA UYDENS Piet Elands en Ria Rooyakkers komen naar Westmalle om er het abdijleven mee te beleven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium