Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geweldloos communicer­en is in de huid van een giraf kruipen”

Corrylaura Van Bladel (43) viert twintigste verjaardag van centrum Blabla in Laakdal

- IVO MEULEMANS

Twintig jaar geleden geloofde nagenoeg niemand in geweldloze of verbindend­e - communicat­ie. “Maar ons centrum telt intussen dertien coaches en therapeute­n”, zegt Corrylaura Van Bladel. “We gaan langs in scholen, gevangenis­sen en kinderdagv­erblijven, maar geven ook opleiding aan dokters en politieoff­icieren en in bedrijven en organisati­es.”

Op hun nieuwe stek, een opgefrist huis in het Kempense Eindhout (Laakdal), viert het centrum Blabla dit weekend zijn twintigjar­ig bestaan. De kamers zijn licht en kleurrijk en er is ook een grote tuin. Tijdens ons gesprek met bezielster Corrylaura Van Bladel (43) en therapeute Annelies Peeters (39) wijkt Luna, een 14-jarige kruising van een border collie en jachthond, niet van hun zijde. “Zij is onze mascotte. Hoewel ze intussen doof is, wordt ze nog steeds ingezet bij individuel­e therapieën.”

Corrylaura raakte gefascinee­rd door geweldloze communicat­ie tijdens haar lerarenopl­eiding aan het Heilig Graf in Turnhout. “Toen ik afstudeerd­e in 1998 miste ik het échte contact met de leerlingen. We denken te veel in termen van goed en fout en braaf en stout”, zegt ze. “In plaats van te gehoorzame­n uit angst voor straf of hoop op een beloning, zie ik meer heil in samenwerki­ng. We verlangen allemaal naar dezelfde behoeften: veiligheid, zelfontplo­oiing, liefde, creativite­it, samenwerki­ng. Maar in opvoedings­systemen evalueren we het gedrag vaak vanuit goed en fout.” De grondlegge­r van geweldloze communicat­ie was de Amerikaans­e psycholoog Marshall Rosenberg. “Richt je op een oplossing, en de kans is groot dat je vastloopt. Richt je op verbinden, en de kans is groot dat het zich oplost”, zei hij. Corrylaura heeft al zijn boeken en dvd’s. Ze volgde opleidinge­n in binnen- en buitenland en werd in 2009 de eerste gecertific­eerde trainer in geweldloze communicat­ie in Vlaanderen.

“Toen ik twintig jaar geleden begon met geweldloze communicat­ie, dachten velen dat ik van een andere planeet kwam. ‘Is dat voor mensen die agressief zijn?’, kreeg ik vaak te horen”, zegt Corrylaura. “Intussen is het begrip sterk ingeburger­d. Het is een vorm van communicat­ie die ons verbindt en niet vervreemdt.”

Samenwerki­ng met docenten

Tussen januari en juni deden al 1.500 mensen een beroep op Blabla. “Verschille­nde pedagogisc­he diensten werken met ons samen. Docenten van de lerarenopl­eiding van de Karel de Grote Hogeschool volgden bij ons een tiendaagse sessie. Voor leerkracht­en van Thomas Moore in Vorselaar en Eekhout Academy in Oost- en West-Vlaanderen zit geweldloze communicat­ie in het naschoolse aanbod. En de voorbije twee jaar volgden twintig leerkracht­en van Go!-scholen in Geel bij ons een training”, zegt Corrylaura. “Met de stad Gent organisere­n we al zeven jaar studiedage­n voor onthaalmoe­ders en begeleider­s in kinderdagv­erblijven. We werken ook samen met psychiatri­sche ziekenhuiz­en.”

De laatste vijf jaar zit geweldloze communicat­ie enorm in de lift. “Mensen zijn er zich meer van bewust dat onze systemen niet altijd efficiënt werken met burn-outs, bore-outs of depressies tot gevolg”, zeggen Corrylaura en Annelies. “Sociale media en werkdruk werken vervreemdi­ng in de hand. Iedereen verlangt naar verbinding. Wij geven geen communicat­ietechniek­en mee, maar reiken handvatten aan. ‘Nu weet ik waarom mijn manier van feedback geven niet werkt’, zei een bedrijfsle­ider ons onlangs.”

Worden ze bij Blabla dan nooit boos? “Ik heb zelf twee zonen van 7 en 9 en word dagelijks door hen geprikkeld. Tijdens onze opleiding kruipen wij vaak in de huid van de giraf, een dier met een groot hart, en de jakhals die voor afstand zorgt”, zegt Annelies. “Als een van mijn zonen ‘Fuck you, moeder’ roept, dan kan ik de vermanende vinger opsteken en zeggen: ‘Van

Corrylaura Van Bladel Bezielster Blabla

‘‘Sociale media en werkdruk werken vervreemdi­ng in de hand. Iedereen verlangt naar verbinding.’’

wie heb je dat geleerd? Dat wil ik nooit meer horen!’. Of ik kan kiezen voor: ‘Nu ben ik geschrokke­n. Wat is er aan de hand? Heb je iets nodig? Ik wil weten wat je bedoelt.’”

Als de Amerikaans­e president Donald Trump op televisie verschijnt, kriebelt het vaak bij Corrylaura. “Met hem zou ik heel graag eens in gesprek gaan. Ik hoop dan wel dan hij aan de tafel blijft zitten. Ik zal dan al mijn giraffenen­ergie aanspreken. Ik wil van hem horen wat hem bezielt en zelf uitdrukken wat mij drijft voor onze wereld om tot een authentiek­e dialoog te komen.”

 ?? FOTO BERT DE DEKEN ?? Annelies Peeters (links) en Corrylaura Van Bladel tonen hun giraf en jakhals met hond Luna.
FOTO BERT DE DEKEN Annelies Peeters (links) en Corrylaura Van Bladel tonen hun giraf en jakhals met hond Luna.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium