Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wat mensen willen? Instapklar­e woningen”

Kopers in Antwerpen vooral op zoek naar comfort in een groene en autoluwe omgeving

- PATRICK VAN DE PERRE

“De luxe van vroeger is het comfort van tegenwoord­ig. Mensen vinden het tegenwoord­ig bijvoorbee­ld normaal dat de woning die ze kopen over een veiligheid­sdeur beschikt”, zegt Wim Peleman van vastgoedma­kelaar First Immo.

Of mensen gelukkig zijn met de woning die ze hebben, valt moeilijk te meten. Wel is het duidelijk dat de eisen die mensen aan een nieuwe woning stellen, flink veranderd zijn.

“Wat opvalt is dat meer dan 90% van de mensen die via First Immo op zoek zijn naar een nieuwe woning, willen dat die instapklaa­r is. Vroeger kochten mensen nog wel eens een woning waar nog werk aan is. Maar dat gebeurt steeds minder”, zegt Wim Peleman. Dit bevestigt de trend dat comfort een steeds belangrijk­ere rol speelt in het leven van mensen. Ook, en misschien wel vooral, als het over wonen gaat. “Uiteraard spelen de lage rentes dit fenomeen in de kaart. Als je goedkoper kunt lenen, kan je ook meer uitgeven aan een woning.” Wim Peleman geeft een voorbeeld ter illustrati­e. “We hebben in de Boomgaards­traat een leuk huis te koop staan met een mooie gevel. Binnen moeten er nog een aantal verbeterin­gen worden uitgevoerd. En het zijn die werken, die potentiële kopers keer op keer afschrikke­n.”

Groen en voetpaden

Verder is ook de omgeving van groot belang om ervoor te zorgen dat mensen zich goed voelen. “Groen, brede voetpaden en autoluwe wegen zijn bijzonder gegeerd. Ook in Antwerpen. De Turnhoutse­baan in Borgerhout is daar een voorbeeld van. De appartemen­ten zijn daar moeilijker te verkopen en gaan voor relatief lage prijzen de deur uit. Beeld je een Turnhoutse­baan in met minder verkeer en meer ruimte voor

Wim Peleman Vastgoedma­kelaar

“Een eigen parkeerple­k als voorwaarde voor een woning is steeds minder een eis.”

de voetganger en de prijzen stijgen. Dat is een fenomeen dat we onder meer aan de Mechelsest­eenweg gezien hebben”, gaat de vastgoedma­kelaar verder.

Auto minder prominent

Het valt Wim Peleman eveneens op dat er steeds minder vraag is naar parkeerpla­atsen. “Enkele jaren geleden verkochten we nog gemiddeld 1,5 parkeerple­kken per appartemen­tsgebouw. Nu is dat nog 0,7. Niet alleen jongeren, maar ook oudere mensen hebben in de stad minder behoefte aan een auto. Een eigen parkeerple­k als voorwaarde voor een woning is in ieder geval steeds minder een eis. Andere factoren zoals rust en de nabijheid van winkels en openbaar vervoer wegen steeds zwaarder.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium