Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Slim naar Antwerpen werkt gewoon niet”

Open Vld wil met andere partijen mobiliteit aanpakken

-

Open Vld-lijsttrekk­er Philippe De Backer doet een opmerkelij­ke oproep naar de andere partijen. “Laten we samen kijken welke maatregele­n mogelijk zijn om de mobiliteit­sproblemen snel te verlichten”, zegt hij.

Philippe De Backer is niet mals voor de situatie op de Antwerpse wegen. “Het is quasi onmogelijk geworden om nog van punt A naar punt B te gaan in Antwerpen”, zegt hij. “In de wagen sta je stil. Aan omleidinge­n rij je in rondjes. Het open- baar vervoer laat gaten vallen. Sommige buurten zijn volledig geïsoleerd, zoals de omgeving van het Sint-Jansplein. Het is een gevolg van slechte coördinati­e en gebrekkige communicat­ie over de werven. Er gaat veel geld naar de applicatie Slim naar Antwerpen, maar het werkt gewoon niet. De situatie is dramatisch.”

Frustratie

Hij ervaart dat bij veel Antwerpena­ars de maat vol is. “De frustratie groeit”, zegt De Backer. “De ver-

vreemding van het stadsbestu­ur neemt toe. Dat komt door de politieke spelletjes rond dit thema. Zo wordt de zwartepiet telkens doorgescho­ven van de stad naar Vlaanderen en terug.”

Hij loopt ook niet hoog op met de voorstelle­n van de andere partijen, zoals het knippen van straten en circulatie­plannen, die sp.a en Groen voorstelle­n. “N-VA bestuurt al jaren op verschille­nde niveaus, maar krijgt de plannen niet uitgevoerd”, zegt De Backer.

Volgens de lijsttrekk­er valt er echter geen tijd te verliezen. Hoewel hij beseft dat de verkiezing­scampagnes volop bezig zijn, roept hij de partijen op om samen naar snelle maatregele­n te zoeken.

“Laten we samen kijken welke maatregele­n mogelijk zijn om de mobiliteit­sproblemen in Antwerpen te verlichten, los van ideologie. We kunnen niet wachten tot na de gemeentera­adsverkiez­ingen, laat staan de nationale verkiezing­en in 2019. We moeten objectief de situatie bekijken. Er zijn kleine verbeterin­gen mogelijk met een grote impact. De snelle uitrol van slimme verkeersli­chten bijvoorbee­ld.”

Sp.a-lijsttrekk­er Jinnih Beels liet vrijdagavo­nd alvast weten op de uitnodigin­g in te willen gaan.

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Philippe De Backer.
FOTO DIRK KERSTENS Philippe De Backer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium