Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oostrand ijvert voor groene long

Zes N-VA-burgemeest­ers tonen hun ecologisch­e ambities met plan voor groen-Kruis

- JAN AUMAN

Ten oosten van Antwerpen liggen 2.700 hectare verspreide en dus kwetsbare natuurgebi­eden. N-VA wil die aan elkaar haken tot een stevig lappendeke­n. “Zo creëren we een enorme groene long rond de stad”, aldus gedeputeer­de Luk Lemmens (N-VA). Alle burgemeest­ers van de betrokken gemeenten reageren enthousias­t op het zogenaamde Groen-kruis.

De naam Groen-kruis is afgeleid van de vorm die de nu nog geïsoleerd­e natuurgebi­eden ten oosten van Antwerpen zouden aannemen wanneer ze aan elkaar gelast worden. De burgemeest­ers van Deurne, Ekeren, Schoten, Schilde, Wijnegem en Wommelgem zijn allemaal enthousias­t over het plan en werken voluit mee om de groene ambities van de zwart-gele provinciaa­l bestuurder Luk Lemmens te realiseren. Dat ze allemaal tot dezelfde politieke familie behoren, zal vast geen nadeel geweest zijn om alle betrokkene­n op dezelfde lijn te krijgen. Maarten De Veuster, burgemeest­er van Schoten en een van de ‘ridders van het Groen-kruis’, is zo eerlijk om de inspiratie­bron van het N-VA-concept te vermelden: GruunRant, de apolitieke burgerbewe­ging van zijn dorpsgenoo­t Jef Rombouts, die al enkele jaren ijvert voor het aaneensmed­en van groengebie­den zoals Oude Landen (Ekeren), Calixberg (Schoten), Ertbrugge (Deurne), Fortvlakte (Wijnegem) en De Keer (Wommelgem).

300.000 euro

“Wij willen dat prima plan nu uitvoeren door hier en daar ontbrekend­e verbinding­en tussen deze gebieden te realiseren”, zegt Luk Lemmens. “We hopen op goedkeurin­g van dit project door de Vlaamse overheid, maar anders zal de provincie hier zelf haar schouders onder zetten. Met 300.000 euro kunnen we de volgende drie jaar al heel wat missing links groen inkleuren.” Frank Gys is als burgemeest­er van Wommelgem graag partner in dit strategisc­h project. “We proberen een tegengewic­ht te bieden tegen de versnipper­ing van open ruimte en groenzones. Dat is voor onze inwoners zeker een meerwaarde, want de oostrand

van Antwerpen is een regio met een hoge verstedeli­jkingsgraa­d.” Jan De Haes, gedeputeer­de bevoegd voor het Rivierenho­f, ziet kansen. “Het park in Deurne is al een zeer populaire recreatiep­lek voor de inwoners van de oostelijke randgemeen­ten. Straks zal men ook via verschille­nde trage wegen en veilige fietsverbi­ndingen een uitstapje kunnen maken naar ons prachtige provinciaa­l domein.”

Hoogmolenb­rug

De N-VA-bestuurder­s willen in één keer de klimaatdoe­lstellinge­n halen, zorg dragen voor de waterhuish­ouding en de luchtkwali­teit. De eerste concrete groene corri-

dor die gerealisee­rd zal worden is de ecostrook die geïntegree­rd wordt in de nieuwe Hoogmolenb­urg, tussen Schoten, Wijnegem en Deurne. Naast auto’s, fietsers en voetganger­s, zal ook klein wild daar straks comfortabe­l kunnen oversteken.

En natuurlijk zijn alle betrokken burgemeest­ers ook eensgezind over de in het Toekomstve­rbond besliste A102. Die kan er alleen komen diep onder de grond, door aanleg van een geboorde tunnel. Die nieuwe autoweg tussen Ekeren en Wommelgem is de grootste bedreiging van het Groen-kruis.

 ?? FOTO RR ?? Zo zou de groene long in de oostrand er kunnen uitzien.
FOTO RR Zo zou de groene long in de oostrand er kunnen uitzien.
 ?? FOTO RR ?? Gedeputeer­de Luk Lemmens, omringd door zes N-VA-burgemeest­ers: de ‘ridders van het Groen-kruis.’
FOTO RR Gedeputeer­de Luk Lemmens, omringd door zes N-VA-burgemeest­ers: de ‘ridders van het Groen-kruis.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium