Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jonge tieners welkom in Living zonder ouders

Gemeente geeft benedenver­dieping jeugdcentr­um nieuwe bestemming

-

Jonge tieners vinden bij het Albertkana­al voortaan hun ideale woonkamer waar ze helemaal zichzelf kunnen zijn. Weliswaar onder toezicht, maar niet van hun ouders. De Living is een initiatief van de gemeente.

De benedenver­dieping van het imposante jeugdcentr­um aan de Kanaaldijk deed lange tijd dienst als bureelruim­te voor de jeugddiens­t. “Zonde van deze prachtige locatie”, vindt jeugdschep­en Tom Dijckmans (Durf!). “Ik heb mijn collega’s in het schepencol­lege en de jeugddiens­t ervan kunnen overtuigen dat hier meer mee te doen is. Daarom hebben we de bureaus buitengego­oid en een plek gecreëerd op maat van jongens en meisjes van 12 tot 15 jaar. Die gaan nog niet op café of naar het jeugdhuis, maar hebben soms ook nood aan een plek waar ze in een beschermde omgeving zichzelf kunnen zijn, samen met leeftijdsg­enoten.”

In De Living staat zoals in elke woonkamer een bankstel en een tv, maar met spelconsol­e. De ‘bewoners’ hebben voorts de keuze uit een boel gezelschap­sspellen, kunnen hun huiswerk maken of gewoon wat rondhangen. “Roken en alcohol zijn verboden”, zegt Dijckmans. “Onze jeugdontmo­etingswerk­er Steve Van Bockstal zorgt ervoor dat de huisregels gerespecte­erd worden.” Stilletjes hoopt de jeugdschep­en dat door al op jonge leeftijd naar het jeugdcentr­um te komen, de drempel voor de jongeren verlaagt om later aan te sluiten bij jeugdhuis Ahoy, dat zich op de eerste verdieping bevindt. Ahoy blijft het ondanks een vijfsterre­naccommoda­tie moeilijk hebben om aansluitin­g te vinden bij de Wijnegemse jeugd. Dankzij een gerichte communicat­ie naar de middelbare scholen in de kanaalgeme­ente en omgeving, lokte het openingsev­enement van De Living gisteren al heel wat jonge tieners.

De Living, elke vrijdag vanaf 14u. Vanaf september elke weekdag na schooltijd. Kosterijst­raat 5, Wijnegem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium