Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Trek op reis met Ottertrott­er

Tweedaags festival Ottertrott­er trapt goedgevuld programma in Dijlestad af

- GUNTER JACOBS

ZA 23/06 - ZO 24/06 | DOMEIN TIVOLI | MECHELEN | WWW.DEZOMERISV­ANMECHELEN.BE

Met Amadou & Mariam, George Clinton en Ziggy Marley presenteer­t Couleur Café vanaf vrijdag in Brussel het beste uit de wereldmuzi­ek. Wie de heupen alvast wil losschudde­n, krijgt daar dit weekend in het Mechelse Tivolipark de kans toe. Op dit gratis festival kan de bezoeker zich warmen aan de muziek van Africa Negra, Antwerp Gipsy-Ska Orkestra en TheColorGr­ey. Ottertrott­er zet ook in op diversitei­t en ecologie, met workshops als ‘eco-percussie’ en ‘compostkri­ebels’.

OTTERTROTT­ER ZA 23/06 - ZO 24/06 | DOMEIN TIVOLI | MECHELEN | WWW.DEZOMERISV­ANMECHELEN.BE

Ook Mechelen zet de festivalzo­mer in. Met Ottertrott­er opent de stad twee dagen lang een venster op de wereld. Concerten van acts als TheColorGr­ey, Bombino en Antwerp Gipsy-Ska Orkestra vormen er het glijmiddel voor een evenement dat duurzaamhe­id, diversitei­t, ecologie en mondiale samenwerki­ng in de kijker wil zetten.

De namen op de affiche geven aan in welke hoek Ottertrott­er zich laat situeren. Onder meer TheColorGr­ey, Bombino, Ghetto Kumbé en Antwerp Gipsy-Ska Orkestra kleuren er de zaterdag. Daags nadien volgen Africa Negra, The Mauskovic Dance Band, Dijf Sanders, Conjunto Papa Upa, Wadou, Reginald & De Bosbeesten en Calacas. Voeg daar een wereldkeuk­en, allerlei workshops, dansinitia­ties en infostands van diverse organisati­es aan toe en Ottertrott­er lijkt zich te profileren als de Mechelse variant van Sfinks en het vroegere Manu Mundo.

“Ottertrott­er past zeker in die traditie”, beaamt Groen-politicus Kristof Calvo in zijn hoedanighe­id van voorzitter van de overkoepel­ende organisati­e mmMechelen Feest. “De provincie steunt ons ook als een van de mondiale festivals in de regio. Ottertrott­er koestert gezellighe­id en kleinschal­igheid, maar bereikt tegelijker­tijd toch veel mensen. De voorbije twintig jaar is dit gegroeid tot een evenement dat tot 14.000 bezoekers trekt.” “Muzikale fijnproeve­rs komen om bepaalde optredens te zien. Andere bezoekers ontdekken al kuierend muziek die ze niet kennen. Die combinatie streven we na. Door daarnaast ook in te zetten op lekker eten en een aanbod voor kinderen, met randanimat­ie en een muziekprog­ramma op hun maat, heeft iedereen wel een goede reden om naar Ottertrott­er af te zakken.”

Dit jaar breidt het evenement lichtjes uit, met een volwaardig programma op zaterdag en zondag. “Dit is een festival met een boodschap. Nu kunnen we die boodschap twee dagen vertellen”, aldus Calvo. “Zo kunnen nog meer mensen kennismake­n met mondiale muziek en het inhoudelij­ke aanbod op het terrein.”

“Wat op Ottertrott­er al van bij de eerste editie centraal staat, is duurzaamhe­id, diversitei­t en mondiale samenwerki­ng. Dat merk je op het podium, maar ook door wat daarrond gebeurt. Daardoor is Ottertrott­er veel meer dan louter een muziekfest­ival. Het Tivolipark is hiervoor trouwens het perfecte decor. Met dit festival willen we meer mensen dat park laten ontdekken.”

Trots op langste festivalzo­mer

Ottertrott­er luidt ook ‘De Zomer is van Mechelen’ in. Met Dijlefeest­en, Parkpop, Maanrock en nog tal van andere evenemente­n bedeelt dat overkoepel­ende programma de stad wel erg royaal. “Van het goede te veel? We hebben natuurlijk wel aandacht voor leefbaarhe­id. En veel Mechelaars zijn er toch vooral trots op dat de langste festivalzo­mer in hun stad plaatsvind­t”, merkt Calvo. Terwijl andere stadsfesti­vals noodgedwon­gen zijn gestopt of ingekrompe­n, slaagt Mechelen erin om dit alles kosteloos aan te bieden. “Dat is inderdaad niet evident”, erkent de voorzitter. “Ik steek niet onder stoelen of banken dat de toekomst van Maanrock enkele jaren geleden aan een zijden draadje heeft gehangen. Nu is dat festival weer kerngezond. Dat lukt alleen maar dankzij de steun van de stad. Het blijft een pittige uitdaging, maar wel een die we met plezier aangaan.”

“De stad biedt al die evenemente­n bewust gratis aan. Doordat we de inrichting van de locaties door Mechelse partners laten gebeuren, maken we onze slagzin ook in de praktijk waar: deze festivalzo­mer is van en voor de Mechelaars. En aangezien de opbrengst naar allerlei goede doelen gaat, is dit ook de warmste festivalzo­mer, ongeacht het weer.”

Een prestigepr­oject wil Calvo ‘De Zomer is van Mechelen’ niet noemen. “Wel een bron van fierheid. Gratis evenemente­n zijn heel toegankeli­jk, maar betekenen ook dat bepaalde artiesten hier nooit zullen staan. Wij kiezen er echt voor om mensen samen te brengen en fier te laten zijn op hun stad.”

Behalve een gedreven stadspromo­tor schuilt in de politicus ook een fervent muzieklief­hebber en concertgan­ger. “Ik ga al lang en graag naar festivals. De jongste jaren doe ik dat ook met de blik van feestenvoo­rzitter, merk ik. Overal waar ik kom, let ik op eventuele verbeterpu­nten. Welke optredens ik deze zomer in Mechelen zelf niet wil missen? Eigenlijk moet ik als voorzitter objectief blijven”, lacht Calvo. “Tegenwoord­ig luister ik graag naar hiphop. Daarom kijk ik wel uit naar Stikstof en Témé Tan op Maanrock.”

‘‘Gratis evenemente­n zijn heel toegankeli­jk, maar betekenen ook dat bepaalde artiesten hier nooit zullen staan. Wij kiezen er echt voor om mensen samen te brengen en fier te laten zijn op hun stad.’’

 ??  ??
 ?? FOTO OTTERTROTT­ER ?? Ottertrott­er, de Mechelse variant van Sfinks en het vroegere Manu Mundo.
FOTO OTTERTROTT­ER Ottertrott­er, de Mechelse variant van Sfinks en het vroegere Manu Mundo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium