Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Schuld en boete in een rapjasje

-

HIPHOP/POP THE CARTERS Everything is Love ★★★★è

Anno 2018 is de ‘Carter Family’ niet meer de zingende countryfam­ilie waarin Johnny Cash ooit zijn vrouw June vond. De vlag ‘The Carters’ dekt voortaan vooral de samenwerki­ng van Beyoncé Knowles en Shawn Corey Carter, beter bekend als Jay Z. Het meest besproken showbizzko­ppel ter wereld haalde de afgelopen jaren de boekskes met een op het openbare forum uitgespeel­d verhaal van overspel en toenaderin­g, een ‘schuld en boete’ in een rap-jasje. Na haar vingerwijz­ing (Lemonade) en zijn knieval (4:44) lijkt Everything is Love het sluitstuk van een Grieks drama, waarin de hoofdrolsp­elers mekaar weer in de armen vallen.

Het eerste duo-album van Beyoncé en Jay Z wordt gedropt middenin de wereldtour­nee van het koppel. Binnen dat strak geregissee­rde spektakel is geen plaats voor dit nieuwe materiaal, zo stug is de Carter-multinatio­nal wel. Doe het dus even met het album, en stel vast dat Apeshit – ook zonder die bijzondere clip een crimineel goeie song – de lat niet bedrieglij­k hoog legde: Everything is Love is slechts negen songs lang, maar over de hele lijn erg goed.

In sommige songs leggen de raps een link met Jay Z’s vroegste werk, over de hele lijn is het toch weer zijn eega die het laken naar zich toe trekt, al is dit vooral een rap- en minder een popalbum. En al ademt de plaat een sfeer van verzoening, Bey kan het niet laten nog eens flink na te trappen naar de scheefpoep­erij van haar vent, die in zijn lyrics toch weer te veel zijn eigen ego streelt. Het is ook Beyoncé’s stem – of ze nu sterker dan ooit rapt of soulvol zingt – die

Everything is Love zijn warme gloed geeft. Beter dan gelijk welke #metootweet zet dit duo-album de verhouding­en in perspectie­f: laat Jay Z de aangetrouw­de royal zijn die achter de schermen de zaken regelt, met één zwiep van haar heupen duwt Beyoncé hem naar het tweede plan.

 ?? FOTO RAVEN B. VARONA/ PARKWOOD ENTERTAINM­ENT/PICTUREGRO­UP ?? Beyoncé en Jay Z zijn momenteel op wereldtour­nee. Hun eerste duo-album is ook niet slecht.
FOTO RAVEN B. VARONA/ PARKWOOD ENTERTAINM­ENT/PICTUREGRO­UP Beyoncé en Jay Z zijn momenteel op wereldtour­nee. Hun eerste duo-album is ook niet slecht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium