Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Victor Campenaert­s heeft het BK al gered, reken zondag niet op een Antwerpse bonus

- Kop man

Reken zondag niet op Antwerps succes in het BK op de weg in Binche. Wout van Aert is nog maar net teruggekee­rd in competitie, Jan Bakelants is momenteel nog niet voldoende in vorm om een rol van belang te spelen. Al mogen ze ons altijd verrassen. Toch kan het nationaal kampioensc­hap nu al niet meer stuk. Want ook al is Victor Campenaert­s verhuisd naar het VlaamsBrab­antse Herent, zijn roots en zijn hart liggen nog altijd in de Antwerpse binnenstad. Na een Belgische en een Europese titel snelde Campenaert­s donderdag in het WestVlaams­e Anzegem voor de tweede keer naar een nationale titel tijdrijden. En dat is verre van evident. Het BK tijdrijden heeft de voorbije jaren aan belang gewonnen. Renners en teams erkennen eindelijk de waarde en het prestige van de nationale driekleur in het werk tegen de klok. Met Yves Lampaert en Thomas De Gendt kreeg Campenaert­s twee gerenommee­rde hardrijder­s naast zich op het podium. De Hobokenaar is de voorbije jaren uit gegroeid van een getalentee­rde subtopper tot een van de betere tijdrijder­s van de wereld. Zijn derde plaats in de proloog van de Giro moet in deze nog hoger worden ingeschat. Wie enkel Tom Dumoulin en Rohan Dennis met klein verschil moet laten voorgaan, heeft internatio­naal zijn plaats aan de top veroverd. Soms laat hij zich nog gek maken door zijn eigen ambitie, liever zo dan een gebrek aan ambitie. Maar Victor Campenaert­s heeft ook zijn beperkinge­n. Zo hoeft u hem zondag niet

op het voorplan te verwachten. Campenaert­s rijdt liefst van al op zijn eentje, zondag wordt in een peloton gereden. Zondag draait het om de namen die ook in het voorjaar de koers kleur geven. Greg Van Avermaet, Philippe Gilbert, Jasper Stuyven, Sep Vanmarcke, Tiesj Benoot maar zeker ook uittredend kampioen Oliver Naesen. Twaalf maanden na zijn winnende spurt op de Antwerpse Desguinlei zou het zomaar kunnen dat Naesen zichzelf opvolgt. Of niet. Net dat is het leuke van dit kampioen schap. Het parcours in Binche biedt voor elk wat wils. Kasseien, hoogtemete­rs en zoals het er nu naar uitziet ook de nodige wind. Meer hebben Belgen niet nodig om er een fraai spektakel van te maken.

Indien u zondag heel even wilt afkicken van al het voetbal dat u de voorbije dagen over u heen heeft gekregen, dan is het nationaal kampioensc­hap zonder twijfel een meer dan valabel alternatie­f. En u hebt de zekerheid dat een Belg wint. Die garantie kunnen zelfs de Rode Duivels u niet bieden.

 ??  ?? Geboren en getogen in Kempense wielergron­d en met meer dan een decennium ervaring in het peloton richt wielerjour­nalist Guy Van Den Langenberg­h zijn eigenzinni­ge blik op de koers.
Geboren en getogen in Kempense wielergron­d en met meer dan een decennium ervaring in het peloton richt wielerjour­nalist Guy Van Den Langenberg­h zijn eigenzinni­ge blik op de koers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium