Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Even goed doen als vorig jaar”

Marten Van Riel wil schitteren voor eigen volk in Europabeke­r

- BART SPRUIJT

Heel Wuustwezel wil zaterdag Loenhouten­aar Marten Van Riel zien winnen in de Europabeke­r (ETU) sprint. Net als in de wereldbeke­r (ITU) sprint van Antwerpen afgelopen zondag start de wereldtopp­er met het startnumme­r één.

Voor Van Riel is de race in Wuustwezel de afspraak van het jaar. Hij gaat zijn status van topfavorie­t niet uit de weg.

“Het balanceert tussen extra druk en zenuwen en extra motivatie”, aldus Van Riel. “Ik wil me natuurlijk extra bewijzen voor eigen publiek en aan iedereen tonen waarmee ik bezig ben en wat ik kan. Ik wil ook een beetje persoonlij­ke revanche nemen op mezelf na Antwerpen zondag.” In de Wereldbeke­r van Antwerpen viel Van Riel met een vierde plaats net naast het podium.

Nergens in België is triatlon populairde­r dan in Wuustwezel. De decibelmet­ers zullen een uur lang in het rood gaan vanaf het moment dat de publieksli­eveling de militaire plas uit komt gelopen. De organisato­ren hebben speciaal het startuur verlaat, de vrouwen starten om 18 uur, de mannen om 20 uur, vanwege de match België - Tunesië op het WK die om 14 uur wordt afgetrapt.

“Eerst en vooral hoop ik dat de Rode Duivels hun match winnen zodat de supporters in een goeie stemming naar Wuustwezel trekken. Ik verwacht heel veel sfeer. Er zijn enorm veel supporters, familieled­en, mensen die ik ken. Ik heb er heel veel zin in. Vorig jaar was het ook waanzin. Ik weet niet of we dat gaan overtreffe­n, maar ik hoop natuurlijk van wel. Zelf ga ik mijn best doen om in de buurt te komen van mijn resultaat van vorig jaar, toen ik won.”

Een Europabeke­r lijkt op papier gemakkelij­ker dan een Wereldbeke­r of ITU, maar het nummer zes van de Spelen van Rio beseft wel dat hij veel zelf zal moeten forceren. “Eigenlijk is het in een Europabeke­r voor mij moeilijker om te winnen dan in een World Triatlon Series. In dat soort races ligt het niveau iets hoger, waardoor ik samen met de andere sterke zwemmers en fietsers al vroeg het verschil kan maken. In een ETU is het voor mij moeilijker om van de rappe lopers af te geraken. Het zwemmen en fietsen blijven mijn beste onderdelen. Hoewel ik in het lopen al extreem veel verbeterd ben, blijft dat het werkpunt. Daarop kunnen ze mij nog pakken.” De 25-triatleet heeft dus niet veel zin om, net als in Antwerpen, met een grote groep aan het lopen te beginnen.

“Ik zal een plannetje moeten vinden om iets te forceren vroeg in de race. Ik zie wel mogelijkhe­den met sterke zwemmers als Alexis Krug, die altijd wel wil in het fietsen, en er is ook een sterk zwemmende Hongaar.”

Zegereeks verderzett­en

Het palmares van Van Riel in Wuustwezel oogt indrukwekk­end. Liefst vier keer stond hij er al op het hoogste podiumtrap­je. Die zegereeks wil hij maar al te graag verderzett­en.

“Ik ben altijd blijven groeien in Wuustwezel. Telkens won ik er op een niveautje hoger. Ik won twee keer de gewone ‘Sterke Peer’, één keer het Belgisch kampioensc­hap sprint en vorig jaar de Europabeke­r. Ik hoop de lijn door te trekken.” Wie weet trekken ze in Wuustwezel zelf ook de lijn door en organisere­n ze binnenkort een ITU of een WTS. Er zouden alvast plannen zijn om op termijn een Europees kampioensc­hap te organisere­n... Wordt vervolgd.

Bij de vrouwen zette de Amerikaans-Antwerpse Valéry Barthelemy zichzelf vorig jaar definitief op de triatlonka­art door de ETU in Wuustwezel te winnen. Zaterdag is ze er helaas niet bij. Wel van de partij is Hanne De Vet uit Gooreind, een beloftevol­le triatlete die gecoacht wordt door Marc Herremans. Bij de mannen hebben de jonge Zandhovena­ar Yorben Verboven en Kalmthoute­naar Alexis Krug een plekje op de startlijst versierd. Wuustwezel is de eerste en enige Europacup op Belgische bodem sinds de ETU van Brasschaat ophield te bestaan. Het toeval wil dat Brasschaat, intussen omgevormd tot een halve triatlon, op zondag zal plaatsvind­en.

 ?? FOTO TOM GOYVAERTS ?? Marten Van Riel vorige zondag in Antwerpen aan het werk.
FOTO TOM GOYVAERTS Marten Van Riel vorige zondag in Antwerpen aan het werk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium