Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lillo wordt grote bouwwerf

Vooral in eerste fase, vanaf april 2019, veel hinder verwacht

- ERIK VANDEWALLE

De bewoners van Lillo hebben op een infoavond uitleg gekregen over de komende wegen- en riolerings­werken in hun dorpje. Fase 1 van de werken begint in april 2019, fase 2 een jaar later. Het einde van alle werken is gepland voor de zomer van 2022.

Net als bij een eerste vergaderin­g een jaar geleden waren ook nu bijna alle inwoners van Lillo aanwezig. Ze kregen er te horen dat de eerste fase start in april volgend jaar en duurt tot de daaropvolg­ende zomer. Dan is het hele rioolstels­el vervangen en ligt er nieuwe bestrating. In fase twee worden de dijkwerken uitgevoerd, het plein en de helling naar de dijk aangelegd en de nieuwe haven gebouwd. Tegen de zomer van 2022 prijkt er dan een heel nieuw Lillo op de kaart. Dan zijn ook alle huizen aangeslote­n op het gescheiden riolerings­stelsel, dat vuil- en hemelwater apart afvoert. Bewoners en horeca vrezen dat ze door de werken lang onbereikba­ar zullen zijn. Ze kregen wel te horen dat de aannemer, die nog moet worden aangesteld, stapsgewij­s

te werk moet gaan om de hinder zoveel mogelijk te beperken.

Voetganger­sgebied

Ook alle straatjes worden heraangele­gd tot een voetganger­sgebied. Om het wandelcomf­ort te vergroten, willen de ontwerpers geen obstakels in de straten en daarom is gekozen om van gevel

tot gevel te werken met vlakke kasseien. Lillo wordt ook autoluw. Bewoners en leverancie­rs mogen nog wel met hun auto’s tot aan de voordeur om te lossen en laden, maar parkeren gebeurt op een bewonerspa­rking, waar plaats is voor 33 auto’s. Een tijdelijke parking biedt nog eens 22 plaatsen extra aan. Die parking verdwijnt weliswaar na de eerste fase, maar elders in het dorp komen minstens evenveel nieuwe parkeerpla­atsen. Bezoekers moeten hun wagens parkeren op de parking naast de Scheldelaa­n. Van daaruit is het een honderd meter naar het centrum.

“Lillo groeit en voor alles klaar is, zijn er al parkeerpla­atsen te kort voor de inwoners”, hekelt uitbater van De 7 Saelighede­n Mil Boriau. “De ontwerpers vertrekken van een auto per gezin. Klopt niet, want omdat er onder meer geen openbaar vervoer is, moet elk gezin minstens twee auto’s hebben.”

“Wat met bussen die minder mobiele toeristen vervoeren? Wat als bezoekers toch op de bewonerspa­rking staan? Geef ons een parkeerple­k met een sleutel om dat te voorkomen.”

De vragen en bemerkinge­n van de bewoners maakten duidelijk dat parkeren een heikel punt blijft. De ontwerpers beloofden om de suggesties ernstig te bekijken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium