Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van auto naar vliegtuig in amper drie minuten

Nederlands­e gyrokopter PAL-V voorgestel­d in aëroclub

- JAN BRYS

Bij de Brasschaat­se aëroclub werd voor het eerst in België een vliegende auto gepresente­erd. De PAL-V wordt in Nederland gemaakt en wordt vanaf 2020 in het verkeer verwacht.

De PAL-V is een wagen die in drie minuten kan transforme­ren tot een gyrokopter, een molenvlieg­tuig. Op het eerste gezicht is het een auto met een stevig bagagerek op het dak. Ongeveer vijftig ingenieurs zijn al sinds 2007 bezig met het ontwerpen en produceren van dit type.

“Naast de chauffeur kan er nog een passagier mee. Het toestel heeft twee motoren. Om te rijden heb je er slechts eentje nodig, om te vliegen worden ze alle twee gebruikt”, legt Marco van den Bosch van PAL-V uit. “Om op te stijgen heeft de PAL-V een strook van dertig meter nodig. Om te landen is dat 200 meter. Er wordt volop gezocht naar mogelijke landingspl­aatsen naast de snelwegen en in de buurt van steden. Want het toestel is vooral bedoeld voor zakenverpl­aatsingen tussen twee steden.”

Op de weg heeft het toestel een verbruik van 7,6 liter per 100 kilometer. Het rijdt en vliegt op Euro 95- of Euro 98-brandstof. In de lucht is het verbruik 26 liter per uur. De maximumsne­lheid op de weg is 160 kilometer per uur, in de lucht is dat 180 kilometer per uur.

De wagen heeft slechts drie wielen en gaat in de bochten een beetje hangen, zoals je dat met een motor kan doen. Het voordeel is dat je het toestel in je garage kan zetten. “Wie vanop zijn eigen grond zou kunnen opstijgen, hoeft daar alleen maar een vergunning voor aan te vragen”, vervolgt Marco van den Bosch.

De eerste tien stuks zijn al verkocht. Zij zullen in 2020 in het verkeer komen. Voor het eerste type betaal je 499.000 euro, zonder BTW. Nadien komt een ander type op de markt dat 299.000 euro kost.

Uiteraard heeft de chauffeur ook een vliegbreve­t nodig. Een vliegoplei­ding kost 20.000 euro.

 ?? FOTO JAN BRYS ?? Marco van den Bosch met de PAL-V.
FOTO JAN BRYS Marco van den Bosch met de PAL-V.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium