Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wandelaars, fietsers en natuur baas in Frijthout

Landschaps­park van 22 hectare opent de poorten

- FILIP SPOELDERS

Het Landschaps­park Frijthout in Hove – en een stukje in Boechout – opent zondag officieel de poorten. Het domein van 22 hectare is nu een paradijs voor fietsers en wandelaars, maar ook de natuur krijgt er vrij baan.

Tijdens deze legislatuu­r is er in Hove 65 hectare – of 10 procent van het grondgebie­d – voorgoed vastgelegd als open ruimte waar de natuur alle kansen krijgt. Eén derde van dat gebied bevindt zich tussen Hove, Mortsel en Boechout. Na jaren van gronden toeeigenen, plannen maken en werken uitvoeren is het nieuwe Landschaps­park Frijthout een feit. “De eerste plannen voor dit landschaps­park dateren al uit 1994. Het domein was versnipper­d over meerdere eigenaren die dachten dat het villagrond zou worden. Maar het gebied is nu helemaal beschermd. Hierdoor konden we het inrichten voor natuurbeho­ud met een waterbuffe­ring, extra aanplantin­gen, een bijenhal, een boomgaard, een vlonderpad, twee hondenweid­en, een uitdagende ‘speelderni­s’ en uiteraard veel ruimte voor zachte recreatie”, vertelt Bart Van Couwenberg­he (N-VA), schepen voor leefmilieu in Hove.

De gemeente ontwikkeld­e het park samen met de gemeente Boechout, de provincie Antwerpen,

Natuurpunt en het Kempens Landschap.

“Het park moet nu verder groeien. Over twee jaar zal het er al helemaal anders uitzien. Er zijn reeds waarneming­en geweest en het aantal dieren zit meteen in de lift. Zo zijn er al meer dan negentig vlindersoo­rten waargenome­n, waaronder de zeldzame Spaanse Vlag. We hebben een beheerspla­n waarin het onderhoud voor 24 jaar vastligt.” Wandelaars kunnen langs natuurlijk­e paden hun eigen weg banen. Voor fietsers en rolstoelge­bruikers

zijn er veilige paden aangelegd. “Op die manier houden we de vele fietsende scholieren tussen de drie gemeenten van de gevaarlijk­e wegen. Tijdens een telling van één uur bleken er 180 fietsers door het park te passeren.”

Voor wie het Landschaps­park Frijthout zelf wil ontdekken, wordt er zondag een Landschaps­feest georganise­erd. Vanaf 15u is iedereen welkom aan de toegang in de Oudstrijde­rsstraat.

 ?? FOTO FS ?? De Hovense deskundige Omgeving Roderik Desmet en schepen Bart Van Couwenberg­he in Frijthout.
FOTO FS De Hovense deskundige Omgeving Roderik Desmet en schepen Bart Van Couwenberg­he in Frijthout.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium