Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Investeer in een Europees netwerk voor de hogesnelhe­idstrein”

Mortsels gezin treint met rugzak en buggy naar Zwitserlan­d

-

Bert Van Loon (29) en Sara Tachelet (30) nemen voor hun werk geregeld het vliegtuig. Noodgedwon­gen vervuilen dus, want privé doen ze alles met de trein en de fiets. “We raden iedereen aan met de trein op vakantie te gaan.”

Bert Van Loon is opgegroeid in Zelzate, een van de meest vervuilde gemeentes van België. Dat hij, na zijn studies internatio­nale politiek, in Manchester environmen­tal governance (milieubehe­er, red.) is gaan studeren, is geen toeval. Dat hij nu als expert internatio­naal klimaatbel­eid voor de FOD Volksgezon­dheid werkt, ook niet. Sara werkt met haar job bij Rescoop, een koepelorga­nisatie van coöperatie­ven die hernieuwba­re energie produceren, ook in de groene sector. Het gezin, met kindjes Eliot (3) en Jona (1), probeert zijn voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Geen auto, zo weinig mogelijk plastiek en met de trein op vakantie. “Dat we voor ons werk veel moeten vliegen, wringt wel”, vertellen Bert Van Loon en Sara Tachelet vanuit hun huis in Mortsel, op een boogscheut van de luchthaven van Deurne. “Maar dat er in de urine van jonge kinderen die in de stad leven roet is gevonden, heeft ons echt geshockeer­d.”

Berglandsc­hap

Als klimaatexp­ert weet Bert Van Loon hoe groot de impact van vliegen op het klimaat is. “De luchtvaart­sector is de zevende grootste uitstoter van CO2. Het stoort me dat die impact niet is weergegeve­n in de ticketprij­s. Op een Thalys-ticket betaal je 21% btw, op een retour vliegtuigt­icket niets. Erger nog is dat het huidige beleid de luchtvaart aanmoedigt te groeien, kleine luchthaven­s subsidieer­t en investeert in infrastruc­tuurwerken ten behoeve van de sector. Die investerin­gen zouden ook richting groene transportm­iddelen, zoals de trein, kunnen vloeien.”

In mei zijn Bert en Sara met hun kinderen naar Zwitserlan­d getreind. Voor 100 euro per persoon, heen en terug. Het gezin is om 8u ’s ochtends in Antwerpen vertrokken, gepakt en gezakt met een flinke knapzak, reisspelle­tjes, een tablet, een trekkersru­gzak en een buggy. Om 19u ’s avonds zijn ze in het kleine bergdorpje Ebligen aangekomen. “We zijn in Keulen, Basel en Bern overgestap­t. Met Eliot in de trekkersru­gzak en Jona in de buggy. Dat

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Bert Van Loon en Sara Tachelet reizen het liefst met hun kindjes Eliot en Jona én met de trein.
FOTO JAN VAN DER PERRE Bert Van Loon en Sara Tachelet reizen het liefst met hun kindjes Eliot en Jona én met de trein.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium