Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Schandalig dat vliegen zo goedkoop is”

Antwerpse lifter Wout Lenders haalt Zagreb net niet

-

Wout Lenders (26) vloog vijf jaar geleden voor het laatst. Drie jaar geleden liftte hij van Hoboken tot Zweden, Noorwegen, Finland en Estland. In totaal 9.080 kilometer. Vorig jaar treinde hij naar Toscane. Dit jaar trekt hij met boot en auto naar Schotland. “Reizen in Europa is fantastisc­h”, zegt hij.

“Ik ben opgegroeid in een groen nest”, zegt Wout Lenders, een Antwerpena­ar die in het centrum van de stad woont en werkt als projectmed­ewerker bij jeugdhuis De Moeve in Lier. Vijf jaar geleden nam hij het besluit niet meer te vliegen. “Ik zal mensen niet aanspreken op hun keuze met het vliegtuig op vakantie te gaan. Ik zal hen hooguit laten merken dat ik het jammer vind. En hen proberen te overtuigen dat reizen in Europa ook fantastisc­h is.” Wout Lenders is niet militant, wel verontwaar­digd. “Dat vliegen zo goedkoop is, is een schande. Reizen is een van de meest klimaatbel­astende sectoren en toch wordt er niet aan geraakt. Het is aan de overheden om de alternatie­ven aantrekkel­ijker en dus goedkoper te maken. Een eer die Europa aan zichzelf zou moeten houden. Als voorbeeld voor de rest van de wereld.”

“Liften is ook werken”

In 2011 is Wout voor het eerst gaan liften. Tot Zagreb was het plan, maar uiteindeli­jk kwam hij ergens helemaal anders in Kroatië terecht. Drie jaar geleden heeft hij negenduize­nd kilometer afgelegd. Al liftend heel Scandinavi­ë door. “Liften is een hele snelle manier van reizen, met wat geluk kan je duizend kilometer in een dag afleggen. Ik ben ’s ochtends om 7u aan de oprit aan de Luchtbal vertrokken en om middernach­t was ik in Zweden.”

“Maar vergis je niet, liften is ook werken. In Scandinavi­ë heb ik geen bordjes gebruikt, zoals eerder in Kroatië. Mijn aanpak: ik presenteer­de me in tankstatio­ns als een vriendelij­ke jongen. Hier en daar een babbeltje slaan, mensen op hun gemak stellen. Op dag vier was ik in Lapland, waarna ik ben doorgelift tot aan de Noordkaap, vervolgens naar het zuiden doorheen Finland.”

Trouwfeest

Wout heeft op zijn tocht “van alles” meegemaakt. “Ik heb een week lang met een jonge gast rondgetrok­ken in een busje. Met hem ben ik op een trouwfeest beland van mensen die gek waren op lifters. In Helsinki heb ik mogen uitzieken op de zetel van een vrouw die me een lift had gegeven. Vreemde situaties, maar uniek om ze mee te maken.”

Ondanks de sterke groei van de vliegsecto­r is Wout optimistis­ch. “De komende tien tot twintig jaar zullen overheden niet anders kunnen dan zich aan te passen. Door kerosineta­ks te heffen, bijvoorbee­ld. Op internatio­naal niveau, zoiets kan je als land niet alleen. En hoewel traag, groeit het bewustzijn. Neem nu de beslissing dat alle buitenland­se reizen minder dan vijfhonder­d kilometer van het Vlaams Parlement vanaf 2019 met de trein zullen gebeuren. Naar het voorbeeld van Nederland. Vroeger telde de kostprijs, nu kiest men voor het milieu. Een mooie stap vooruit.”

Brussel - Noordkaap: 3.263 km

Uitstoot 1 persoon heen en terug: Vliegtuig: 1.592 kg CO2 Trein: 183 kg CO2

Auto: 698 kg CO2

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Met dit bordje hoopte Wout Lenders tot in Zagreb te geraken. Door zich in tankstatio­ns voor te stellen als “vriendelij­ke jongen” liftte hij tot aan de Noordkaap.
FOTO JAN VAN DER PERRE Met dit bordje hoopte Wout Lenders tot in Zagreb te geraken. Door zich in tankstatio­ns voor te stellen als “vriendelij­ke jongen” liftte hij tot aan de Noordkaap.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium