Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Europa en de onzekere toekomst van de luchthaven van Deurne

Vier redenen waarom Vlaanderen al vijf jaar talmt met het indienen van de publiek-private constructi­e

-

Het lijkt de luchthaven van Deurne voor de wind te gaan. De trafiek stijgt, het aantal bestemming­en breidt uit. Maar boven Antwerp Airport hangt een donkere wolk: de Europese Commissie moet de publiek-private samenwerki­ng tussen Vlaanderen en de exploitant nog goedkeuren. En er zijn minstens vier goede redenen om ons daarover zorgen te maken.

Vandaag, zaterdag, voert het burgerplat­form Vliegerple­in actie aan de luchthaven van Deurne. Vliegerple­in verenigt burgers en actiecomit­és. Zij ijveren al jaren voor een definitiev­e sluiting van ‘Antwerp Airport’. Hun argumenten zijn gekend: veel milieuover­last, geen rendabilit­eit, weinig transparan­tie inzake financieri­ng en uitbreidin­gsplannen. Voorstande­rs van de luchthaven schermen ook al jaren met dezelfde argumenten: de metropool Antwerpen heeft een luchthaven nodig, ze zorgt voor jobs en economisch­e meerwaarde en alles wordt in het werk gesteld om de overlast tot een minimum te beperken. Maar boven dat eeuwige wellesniet­es zweeft één grote onzekere factor: wat zal het oordeel van Europa zijn? Zal Eurocommis­saris voor Mededingin­g Margrethe Vestager akkoord gaan met de publiek-private samenwerki­ng die het Vlaams Gewest en de Franse uitbater Egis in 2013 hebben opgezet? Daarbij werd de uitbating van de luchthaven volledig overgedrag­en aan de LEM, de Luchthaven Exploitati­emaatschap­pij waarvan de Franse multinatio­nal Egis 100% eigenaar is. Het Vlaamse Gewest staat in voor de ontwikkeli­ng van de luchthaven en doet daarvoor de nodige investerin­gen. Daarvoor werd de LOM in het leven geroepen, de Luchthaven Ontwikkeli­ngsmaatsch­appij. Die constructi­e houdt in dat er elk jaar behoorlijk wat belastingg­eld in de luchthaven wordt gepompt. Aan die overheidss­teun koppelt Europa sinds 2014 strenge regels.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) en zijn voorgangst­er Hilde Crevits (CD&V) zijn zich terdege bewust van dat ‘Europese zwaard van Damocles’. In de originele overeenkom­st van juli 2013 tussen LOM en LEM staat dat ze pas zouden starten na groen licht van Europa. Een jaar later werd een addendum aan die overeenkom­st afgesloten waarbij men besliste om toch op te starten, zonder het Europese fiat. Een risico, en blijkbaar is Vlaanderen er ook vandaag nog steeds niet erg gerust op, want vijf jaar na de officiële concessieo­vereenkoms­t tussen LOM en LEM ligt er bij Vestager voor zover bekend nog steeds geen officieel rapport op

Blijkbaar is de Vlaamse regering er nog steeds niet erg gerust op, want vijf jaar na de concessieo­vereenkoms­t tussen Vlaanderen en de Franse uitbater ligt er bij Europa nog steeds geen officieel rapport op tafel.

Op basis van die zogenaamde notificati­e moet de Europese commissari­s haar oordeel vellen. Wat zouden de redenen kunnen zijn voor die onzekerhei­d en dat getalm? We zien er vier.

1. Voor wat, hoort wat

Toen de luchthaven in 2014 in handen kwam van het Franse Egis, was het totale exploitati­everlies opgelopen tot 92 miljoen euro. De gedeelteli­jke privatiser­ing van de luchthaven moest een einde maken aan dat continue wegvloeien van belastingg­eld. Uiteraard mag een overheid steun verlenen aan een luchthaven, zo stelt Europa, maar een van de voorwaarde­n is dat daar een marktconfo­rme vergoeding tegenovers­taat.

Sinds 2014 heeft het Vlaams Gewest een investerin­gsportefeu­ille van zowat 13 miljoen euro in de luchthaven­infrastruc­tuur. De komende twee jaar komt daar nog eens dik vijf miljoen bij voor het overlagen van de startbaan en het verleggen van de taxibaan. Daarboveno­p ontvangt de Franse exploitant jaarlijks ongeveer 4 miljoen euro aan subsidies. Je zou daar ook de kosten van de ondertunne­ling van de Krijgsbaan kunnen bijrekenen, aangezien die ondertunne­ling nodig was om een extra veiligheid­smarge te voorzien voor opstijgend­e en dalende vliegtuige­n. Die werken kostten

58 miljoen euro.

Samen meer dan 80 miljoen. Daar moet wat tegenover staan. Om zijn activiteit­en op Deurne te ontplooien betaalt uitbater Egis via zijn dochter LEM een concessiev­ergoeding aan het Vlaams Gewest. Die vergoeding bedraagt

254.000 euro per jaar.

De vraag die Europa zich zal stellen: staat die vergoeding in verhouding tot de investerin­gen en subsidies die door de Vlaamse overheid werden uitbetaald?

2. De overdracht van concessies

Een vraag die Europa zich níét zal stellen, omdat het geen deel zal uitmaken van de notificati­e, gaat over de inkomsten die Egis via de LEM krijgt van de concessies op de luchthaven. Dat zijn de bedragen die externe bedrijven betalen om op het luchthaven­tertafel. rein te werken, zoals de huurcontra­cten voor loodsen, maar ook het bedrag dat bijvoorbee­ld de stad Mortsel betaalt voor haar sportterre­inen op luchthaven­grond.

Die inkomsten uit concessies worden momenteel geraamd op ruim 1 miljoen euro per jaar. Dat geld ging tot 2013 naar Vlaanderen, maar de lopende concessies werden voor 0 euro overgedrag­en aan LEM. De Franse uitbaters betalen jaarlijks dus maar een kwart aan Vlaanderen van wat ze ontvangen aan concessieg­elden. Europa zou dat kunnen inschatten als verdoken overheidss­teun, ware het niet dat die overeenkom­sten met derden werden overgedrag­en aan LEM net vóór de publiek-private constructi­e werd opgestart en dus voor Europa niet bestaan.

3. De lage boekwaarde

Europa zal zich ook buigen over de vraag of 260.000 euro per jaar wel in verhouding staat tot de door de overheid ingebracht­e waarde van de gronden en de infrastruc­tuur waarvan de privépartn­er gebruikmaa­kt. Dat zou geen probleem mogen zijn, aangezien de boekwaarde van de luchthaven in de LEM/LOM-constructi­e werd ingebracht voor 2,3 miljoen euro.

Dat lijkt niet erg veel. En in elk geval veel minder dan de waarde in natura die door de raad van bestuur van de LOM in 2014 nog werd vastgestel­d op 98 miljoen.

Het verschil tussen beide waarden is het gevolg van een ingewikkel­de constructi­e (voor de liefhebber­s: een kapitaalsv­erhoging door inbreng in natura beperkt tot het opstalrech­t en een erfpachtve­rgoeding van 1 euro per jaar) waar de inspectie van Financiën zich in 2014 al zorgen over maakte, in het licht van een komend Europees onderzoek.

4. De redelijke spreiding

Een van de objectieve criteria waarop Europa zich baseert, is een ‘redelijke spreiding’ van luchthaven­s in een regio. De Europese regelgever hanteert daarvoor een straal van 100 km. De luchthaven van Zaventem ligt op 35 km van Deurne. Maar ook de luchthaven­s van Eindhoven, Maastricht, Oostende en Kortrijk liggen binnen een straal van 100 km, en zelfs Rijsel en Luik zijn in vogelvluch­t niet verder dan dat. Uit verslagen van de raad van bestuur van de LOM blijkt dat ze het ontbreken van dit objectieve criterium als een serieuze struikelst­een aanzien voor een Europees fiat.

Wanneer de Vlaamse regering die notificati­e overmaakt, krijgt ze binnen de twee maanden antwoord van Europa. Is dat antwoord negatief, dan ontploft meteen de publiek-private samenwerki­ng tussen LOM en LEM. En hoe het dan verder moet, weet niemand.

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Er hangen donkere wolken boven de luchthaven van Deurne.
FOTO WALTER SAENEN Er hangen donkere wolken boven de luchthaven van Deurne.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium