Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Half miljoen euro voor extra beveiligin­g bij gevaarlijk­e dieren

Dag na ontsnappin­g leeuwin Rani gaan veel nieuwsgier­ige bezoekerso­p zoek naar antwoorden aan leeuwenver­blijf

- KIM CLEMENS

Planckenda­el trekt een half miljoen euro uit voor een nieuw veiligheid­ssysteem bij gevaarlijk­e dieren zoals leeuwen, olifanten en mensapen. De maatregel komt er na het neerschiet­en van de ontsnapte leeuwin Rani. Dat was het gevolg van een menselijke fout. Een nochtans ervaren oppasser had een van de sassen van haar verblijf laten openstaan.

Eén dag na haar dood is leeuwin Rani nog alomtegenw­oordig in Planckenda­el. Kinderen turen over het leeuwenver­blijf en vragen zich af welk deurtje was opengeblev­en. Volwassene­n snokken aan de deuren van de treinwagon om te zien hoe veilig die als schuilplek was. Allemaal stellen ze zich dezelfde vraag: “Was het nu écht nodig om haar dood te schieten?”

Jos en Josette Mareels (67) houden de leeuwen nauwletten­d in het oog. “Ze zitten er maar mak bij vandaag.” Jari, de vader van Rani, die hooguit eens zijn poten strekt om zijn nagels te scherpen aan een stuk boomstam. De andere leeuwen, die zelfs die moeite niet kunnen opbrengen en dicht bij elkaar in het gras blijven liggen. “Ik weet nog goed toen die welpjes twee jaar geleden geboren werden”, zegt Josette. Het koppel woont in Mechelen en komt geregeld in het dierenpark wandelen. “Toen Rani en haar twee broertjes de eerste keer buiten mochten, waren wij hier ook. En donderdag waren we normaal ook gekomen, maar omdat thuis een werkman langskwam, hadden we het uitgesteld. Een geluk bij een ongeluk.”

Treinwagon is topattract­ie

Hoe of wat: Jos en Josette spreken zich er niet over uit. Ook de waar en waarom blijven voorlopig onbeantwoo­rd. Rond het leeuwenver­blijf ontpopt elke bezoeker zich tot amateurspe­urder die de zaak-Rani wil doorgronde­n. “Waar is ze nu juist doodgescho­ten?”, vraagt een man. Een passant haalt de schouders op. De precieze plek weet niemand, dus reppen ze zich naar het decorstuk Petra Rubens en dochtertje Ina. dat een centrale rol heeft gespeeld. De treinwagon, die donderdag nog enkele bezoekers herbergde, is plots een topattract­ie.

“Ik denk toch dat het treintje veilig is, hoor”, zegt Stan Peeters (33), op stap met vrienden en kinderen. “Ik ben daar vrij zeker van.” Hij inspecteer­t de buitendeur­en van de wagon nog eens, en steekt zijn hoofd in de coupé. “Kijk, daar is nog een schuifdeur ook.” De trein is van het type ‘versleten’, de deuren schuiven maar moeizaam open en dicht. Een beweging die de meeste bezoekers voor de volledighe­id ook even uittesten. “Een leeuw kan dat niet forceren”, besluit Stan.

“Hij zou dat zelfs niet willen”, Jos en Josette Mareels. zegt Philippe Matthijs (63). “Een leeuw ziet zo’n wagon niet als prooi. Ik heb jarenlang in Afrika gewoond, in Rwanda. Ik heb in een tentje tussen de leeuwen geslapen. Perfect veilig, want zo gemakkelij­k vallen leeuwen niet aan. Ze moeten zelfs maar om de vier dagen eten.”

Rouwperiod­e

De theorieën vliegen in het rond. Ook de honderden kinderen op schoolreis wagen zich aan hun versie. Wijzen naar het poortje achterin het leeuwenver­blijf. En vragen zich vooral af hoe het kan dat een leeuw plots op het wandelpad ronddoolt. “Hadden ze dan niet zo’n verdovings­pijltje

“Normaal gaan we eerst naar de olifanten, maar nu wilde mijn dochtertje eerst naar het verblijf van de leeuwen.”

“De verzorgers zijn hier allemaal erg begaan met de dieren. Ik ben er zeker van dat ze hun best hebben gedaan.”

kunnen schieten? Met zo’n stukje hout”, vraagt een jongetje zich luidop af. Zijn vriendjes zwijgen. “Ik vind het toch vervelend dat ze zo weinig details hebben vrijgegeve­n”, zegt mama Petra Rubens (46). Ook haar dochtertje Ina (6) zit met vragen. “En ik kan haar geen antwoord geven. Ze zit ermee, met wat er gebeurd is. Normaal gaan we eerst naar de olifanten, maar nu wilde ze eerst naar het leeuwenver­blijf.” Ondanks alle vragen is niemand bang dat het opnieuw zou gebeuren. Zelfs niet wanneer Jari in een plotse opstoot van geldingsdr­ang zijn stem laat horen. Zijn luid gebrul doet iedereen een tel zwijgen. En stilstaan bij de dieren zelf. Want dat was nog zo’n onbeantwoo­rde vraag, gisteren: zouden die andere leeuwen nu verdrietig zijn? “Olifanten rouwen toch ook? Die weten wanneer ze een soortgenoo­t verliezen, zoals toen er hier onlangs twee op korte tijd zijn gestorven”, zeggen Jos en Josette. “We gaan straks nog eens kijken hoe het met hen gaat. De olifanten zijn na hún rouwperiod­e (na de dood van Phyo Phyo en Qiyo, kort na elkaar, red.) weer te bezichtige­n.”

Arme verzorgers

De andere naasten van de die- ren, de verzorgers, wilden gisteren geen commentaar kwijt. Dat ze er het hart van in zullen zijn, dat is het enige wat alle bezoekers gisteren zeker wisten. “De verzor- gers zijn hier allemaal erg begaan met de dieren”, klinkt het bij Jos en Josette. “Ik ben er zeker van dat ze hun best hebben gedaan. De commentare­n zouden nog harder zijn mochten ze niets ge- daan hebben en een bezoeker gewond was geraakt. Nu is dat niet gebeurd. Dat is toch al iets.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO IVAN PUT ?? De treinwagon, die tijdens de ontsnappin­g van de leeuwin enkele bezoekers herbergde, is een topattract­ie geworden. Bezoekers inspectere­n de deuren en trekken er eens aan. “Ik denk toch dat het treintje veilig is, hoor”, klinkt het.
FOTO IVAN PUT De treinwagon, die tijdens de ontsnappin­g van de leeuwin enkele bezoekers herbergde, is een topattract­ie geworden. Bezoekers inspectere­n de deuren en trekken er eens aan. “Ik denk toch dat het treintje veilig is, hoor”, klinkt het.
 ?? FOTO'S IVAN PUT ?? Veel volk bij de leeuwen.
FOTO'S IVAN PUT Veel volk bij de leeuwen.
 ?? FOTO IVAN PUT ?? Leeuw Jari laat van zich horen. “Zouden leeuwen ook rouwen, zoals de olifanten?”
FOTO IVAN PUT Leeuw Jari laat van zich horen. “Zouden leeuwen ook rouwen, zoals de olifanten?”
 ?? FOTO RR ?? De ontsnapte leeuwin Rani werd donderdag doodgescho­ten.
FOTO RR De ontsnapte leeuwin Rani werd donderdag doodgescho­ten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium