Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Deelfietse­n doen hun intrede, plan voor fietsostra­de leeft weer

Deelfietse­n maken overal hun intrede en gemeenten willen beter samenwerke­n

- ELKE LAMENS

Binnen twee weken komen er twaalf Blue Bikes aan het station in Kalmthout, net als in Brecht. Brasschaat heeft zopas beslist om minstens honderd deelfietse­n beschikbaa­r te maken, en Schoten wil vijftien dropzones voor deelfietse­n. De gemeenten werken aan een betere fietsberei­kbaarheid en willen daar in de toekomst een netwerk van maken, met station Noorderkem­pen als centraal knooppunt.

“Met de Blue Bikes worden de Kalmthouts­e Heide en industriez­one Bosduin vanuit het station makkelijke­r bereikbaar. Beide locaties zijn nu niet met het openbaar vervoer bereikbaar. Voor bedrijven kan het een extra troef zijn om werknemers uit Antwerpen tot daar te krijgen”, meent volksverte­genwoordig­er en Kalmthouts schepen Jef van den Bergh (CD&V).

“De combinatie fiets en spoor was in Brecht al meteen het uitgangspu­nt. Als fiets- en wandelgeme­ente kunnen we zo ook meer toeristen aantrekken”, redeneert burgemeest­er Luc Aerts (CD&V) van Brecht.

En in Brasschaat heeft de gemeentera­ad onlangs principiee­l beslist om ook met deelfietse­n te starten. “Waar Blue Bike aan de stations eerder een aanvulling op het openbaar vervoer vormt, zijn deelfietss­ystemen als Mobit en Cloudbike, met diverse dropzones in de gemeente, een vorm van openbaar vervoer op zich”, merkt volksverte­genwoordig­er en Brasschaat­s schepen Dirk de Kort (CD&V) op. “Als het file is op de

E19, dan stijgt het aantal vrachtwage­ns op de Bredabaan met

35%. Brasschaat wordt dan een derde spitsstroo­k.” De gemeente denkt aan minstens honderd deelfietse­n, met in elke wijk een dropzone.

Ook Schoten voert momenteel testen uit met Cloudbike. “We plannen een vijftienta­l dropzones”, licht schepen Erik Block al een tip van de sluier. De verschille­nde gemeenten zetten dus elk op hun eigen grondge-

bied stappen, maar er wordt ook gewerkt aan een gezamenlij­k initiatief. Het plan van een fietsostra­de, dat wegens een njét van de provincie lange tijd in de ijskast was verdwenen, ligt opnieuw op tafel.

Vlaams Gewest

“Door een gewijzigd subsidiebe­sluit kunnen we nu gaan aankloppen bij het Vlaams Gewest”, weet de Kort. “Het idee is om nu elk op het eigen grondgebie­d de fietspaden aan te leggen, en voor de kruisingen op de gemeentegr­enzen beroep te doen op het Vlaams Gewest. Hopelijk kunnen we zo binnen vijf jaar toch een fietsostra­de realiseren. Zeker met de opmars van de e-bikes worden de afstanden beter haalbaar en kunnen ook de inwoners van Bras- schaat station Noorderkem­pen bereiken.”

Dat is volgens deelfietse­xpert Sven Huysmans de te bewandelen weg in de toekomst. “Hoe meer locaties met deelfietse­n, hoe makkelijke­r en aantrekkel­ijker het wordt om ze te gebruiken. We weten dat 33% van de particulie­re gebruikers en ruim 40% van de zakelijke gebruikers meer openbaar vervoer zou gebruiken als er voor- en natranspor­t (voor en na een trein-, bus- of tramrit) zou zijn. Het is dus een gezamenlij­ke uitdaging”, benadrukt hij.

Kostenplaa­tje

Er is echter een grote maar: de kostprijs. De kosten voor de deelfietss­ystemen moeten nu door de gemeenten zelf worden gedragen. “Voor de installati­e van de terminal voor twaalf fietsen hebben we 26.840 euro betaald. Daar komt nog een jaarlijkse werkingsko­st,

het onderhoud inbegrepen, bij van 6.435 euro”, becijfert Aerts. Kalmthout zit met een soortgelij­ke kost. “Voor minstens honderd deelfietse­n in elke Brasschaat­se wijk, komt dit neer op 30.000 euro inclusief btw”, weet schepen Dirk de Kort. Schoten heeft samen met Leuven een subsidie aangevraag­d om een app te ontwikkele­n die diverse vervoersmo­di in één systeem moet integreren.

De gemeenten houden een pleidooi om meer middelen van de hogere overheid te krijgen. “Vanuit het Pendelfond­s is er 5 miljoen euro uitgetrokk­en. Dat moet leiden tot meer van dergelijke initiatiev­en in Vlaanderen”, weet de Kort nog.

 ?? FOTO ELKE LAMENS ??
FOTO ELKE LAMENS
 ?? FOTO EL ?? Schepen Erik Block van Schoten, Brasschaat­s schepen Dirk de Kort, burgemeest­er Dieter Wouters van Wuustwezel, burgemeest­er Luc Aerts van Brecht en Kalmthouts schepen Jef van den Bergh willen samenwerke­n om de regio beter bereikbaar te maken met de fiets.
FOTO EL Schepen Erik Block van Schoten, Brasschaat­s schepen Dirk de Kort, burgemeest­er Dieter Wouters van Wuustwezel, burgemeest­er Luc Aerts van Brecht en Kalmthouts schepen Jef van den Bergh willen samenwerke­n om de regio beter bereikbaar te maken met de fiets.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium