Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verzorger:“Ik stond toen plots met mijn schop voor die jachtluipa­arden”

-

Het is al eerder gebeurd in Planckenda­el dat roofdieren ontsnapten. Op 8 juli 2005 zijn twee jachtluipa­arden even uit hun kooi geraakt in het park in Muizen. De verzorgers konden de dieren toen terug in hun verblijf drijven voor er geschoten moest worden.

De oppasser van dienst toen blijft liever anoniem. “Het was voor een stuk mijn fout”, zegt hij. “We waren met tweeën van dienst en mijn collega had de deur tussen het binnen- en buitenverb­lijf opengelate­n omdat het miezerig weer was. Ik was de binnenkooi proper aan het maken en ik had dat niet gezien. Achter mijn rug zijn de twee jachtluipa­arden naar buiten geglipt.”

“Toen ik zelf wegging, stond ik ineens oog in oog met de dieren. Ik had mijn schop nog vast en ik dacht: ik ga ze mij niet laten bijten. Ik heb alarm geslagen en onmiddelli­jk is het hele noodplan in werking getreden. Toen zijn de bezoekers geëvacueer­d. Gelukkig bleven de dieren rond de kooi hangen en hebben we ze na een half uur met een groep oppassers naar binnen kunnen drijven nog voor er geschoten moest worden.” Jachtluipa­arden zijn geen leeuwen, maar ze kunnen toch levensgeva­arlijk zijn. “In Duitsland zijn eens twee oppassers aangevalle­n. Een van hen werd doodgebete­n, de andere raakte zwaargewon­d. Ze vliegen je meteen naar de keel en ze zijn heel snel.” Sindsdien is de oppasser ervan overtuigd dat het beter is alleen te werken. “Dan weet je zeker dat je het onder controle hebt. Met zijn tweeën kunnen er altijd misverstan­den ontstaan.”

 ?? FOTO RR ?? Het artikel in uw krant over de ontsnappin­g van de jachtluipa­arden in Planckenda­el dertien jaar geleden. “Gelukkig was het geen leeuw, dat is nog een ander paar mouwen”, reageerde een verzorger toen.
FOTO RR Het artikel in uw krant over de ontsnappin­g van de jachtluipa­arden in Planckenda­el dertien jaar geleden. “Gelukkig was het geen leeuw, dat is nog een ander paar mouwen”, reageerde een verzorger toen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium