Gazet van Antwerpen Stad en Rand

N-VA raakt steeds meer geïsoleerd

Premier en andere partijen houden deur open voor Franse Rafale

- TEX VAN BERLAER

Een week lang heeft hij gezwegen, maar gisteren was de maat vol voor minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). Ja, de Franse Rafale-straaljage­r ligt officieel op tafel als kandidaat om de F-16’s te vervangen. “Maar het uitvoeren van de aanbestedi­ngsprocedu­re is de enige goede beslissing”, zegt hij. De procedure waaraan de Fransen dus niét meedoen. Met die mening raakt N-VA stilaan geïsoleerd binnen de regering.

Even de puntjes op de i zetten, dat was de bedoeling van minister van Defensie Steven Vandeput. De directe aanleiding waren de uitlatinge­n van de Franse vliegtuigb­ouwer Dassault in enkele media eerder deze week. De fabrikant van de Rafalestra­aljager zette zijn toestellen nog maar eens in de verf, en benadrukte dat een keuze voor het Franse toestel de weg vrijmaakt voor deelname in het geplande Frans-Duitse project, inclusief de ontwikkeli­ng van een gloednieuw gevechtsvl­iegtuig tegen 2040. Een demarche die bij Vandeput in het verkeerde keelgat schoot. “De criteria van de aanbestedi­ngsprocedu­re zijn aan iedereen gecommunic­eerd, ook aan de Fransen die daaraan niet wilden meedoen”, zei hij. “Nu lees ik dat het allemaal voor niets is geweest, en dat de Fransen ons wel zullen zeggen wat onze noden zijn. Zo werkt het dus niet. De enige manier voor het nemen van een goede beslissing is het uitvoeren van de procedure.”

Publieke terechtwij­zing

Het kwam Vandeput al snel op een publieke terechtwij­zing van premier Charles Michel (MR) te staan. “De beslissing wordt in de schoot van de regering genomen en nergens anders”, luidde het. Ook de coalitiepa­rtners toonden zich niet bereid de N-VA’er te hulp te schieten. “We hebben beslist geen enkele deur te sluiten”, aldus vicepremie­r Alexander De Croo (Open Vld).

Die communicat­ie zorgt voor ergernis binnen N-VA, dat stilaan geïsoleerd raakt met zijn wens om de officiële procedure voorrang te geven. “De andere partijen leve- ren geen minister van Defensie die hierop kan worden afgerekend”, klinkt het. “Als we ons niet aan de procedure houden, krijgen we gegarandee­rd zever.”

Dit zou bijvoorbee­ld het geval kunnen zijn door juridische claims van de ‘reguliere’ mededinger­s, de Britse Eurofighte­r en de Amerikaans­e F-35. Bovendien heeft het kabinet-Vandeput na een week nog steeds geen bijkomende informatie gekregen van de Fransen. Zo loopt het miljardend­ossier opnieuw vertraging op.

Er zit nochtans druk op de ketel. Dat beklemtoon­de NAVO-topman Jens Stoltenber­g gisteren nog tijdens een onderhoud met premier Michel in Brussel. “We willen zo snel mogelijk een beslissing van België”, aldus de Noor.

N-VA-bron

“De andere partijen leveren geen minister van Defensie. Als we ons niet aan de procedure houden, krijgen we gegarandee­rd zever.”

 ?? FOTO BELGA ?? Premier Charles Michel (MR) moest minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) publiek terechtwij­zen over zijn uitspraken.
FOTO BELGA Premier Charles Michel (MR) moest minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) publiek terechtwij­zen over zijn uitspraken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium