Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Blind date voor koppels op zoek naar vriendscha­p

Nieuwe app WeTime brengt volwassene­n samen

- JENS VANCAENEGH­EM www.wetime.be

Een gezin, een drukke job en verwaterde vriendscha­ppen. Om het sociaal leven van volwassene­n nieuw leven in te blazen, is er nu WeTime. Het platform brengt koppels met dezelfde interesses bij elkaar voor een blind date. “Met ouder worden, raken we vast in bepaalde stramienen en dalen de kansen om nieuwe mensen te ontmoeten”, zegt sociaal psycholoog Alain Van Hiel. “Dan is zo’n platform handig.”

Jeroen Van Raemdonck (28) en zijn vriendin gingen onlangs sushi eten met een koppel dat ze van haar noch pluim kenden. Ze maakten een profiel aan op WeTime, vulden hun hobby’s en interesses in en niet veel later zaten ze met z’n vieren aan tafel. “Er was een klik”, zegt Jeroen. “Morgen spreken we opnieuw af aan zee voor een glas sangria.” Het koppel woont nu in Wingene, maar Jeroen is oorspronke­lijk van Moerbeke-Waas en woonde lange tijd in Gent. “Ik heb al mijn vrienden achtergela­ten. Sommigen zie ik wel nog, maar bij de meesten is de relatie verwaterd. Eén vriend met wie ik nog een reis door Europa heb gemaakt, woont in Nijlen. Hij heeft nu ook een vrouw en kinderen, we hebben allebei een fulltime job. Het komt er gewoon niet meer van.”

Grote interesse

Sinds de app maandag werd gelanceerd voor het brede publiek hebben zich volgens oprichter Sietse Schelpe (35) honderd koppels geregistre­erd voor zijn platform WeTime. “1.500 anderen hadden vooraf opgegeven geïnteress­eerd te zijn”, zegt Sietse. “Met hen moeten we nog contact opnemen. Er is dus grote interesse.” Sietse wil meteen een misverstan­d uit de wereld helpen. “Iedereen denkt meteen dat het om seks draait. Dat is het dus absoluut niet. Onze enige drijfveer is koppels uit de eenzaamhei­d halen. We mikken op volwassene­n tussen 28 en 55 jaar. Na 28 zitten de meesten in een overgangsf­ase. Dan verhuizen we en krijgen we kinderen.”

Niet bevorderli­jk voor sociale relaties, zegt ook sociaal psycholoog Alain Van Hiel (UGent). “Afstand is nefast voor vriendscha­ppen”, zegt hij. “Bij zulke overgangen verliezen we vrienden en naarmate we ouder worden doen er zich minder kansen voor om nieuwe mensen te ontmoeten. We zijn te veel vastgeroes­t in bepaalde stramienen. Daardoor raakt onze ‘sociostaat’ ontregeld, een soort thermomete­r van onze sociale relaties. Het optimale aantal vrienden is voor iedereen anders, maar we gaan wel op zoek naar nieuwe om onze sociostaat op peil te houden.”

Diepgaande banden smeden

Vluchtige ontmoeting­en in de kookles, in de sportclub of aan de schoolpoor­t zijn er bij de vleet, maar de wil of tijd om diepgaande vriendscha­ppen te smeden ontbreekt vaak. “Dan is zo’n platform wel handig”, zegt Van Hiel. “Zeker omdat het interesses matcht. We zoeken altijd vrienden die hard op onszelf lijken qua opleiding, ideologie, sociaal-economisch­e status, enzovoort.” Op WeTime kunnen koppels een activiteit ingeven waar anderen hun karretje aanhangen. Of het systeem matcht koppels in een blind date. Waarom precies koppels? “Voor individuen bestaan voldoende alternatie­ven, zoals de platformen Twoo of Badoo”, zegt Sietse. “Bovendien is het voor koppels veel moeilijker om samen vrienden te maken. Het gebeurt vaak dat een van beiden zich niet comfortabe­l voelt bij de vrienden van de ander.”

Sietse Schelpe

Oprichter WeTime

“Iedereen denkt meteen dat het om seks draait. Dat is het dus absoluut niet.”

 ?? FOTO WIM KEMPENAERS ?? Oprichter Sietse Schelpe toont zijn online platform WeTime.
FOTO WIM KEMPENAERS Oprichter Sietse Schelpe toont zijn online platform WeTime.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium