Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ben niet jaloers op de spierbunde­l Ronaldo”

Arthur Van Doren versus Cristiano Ronaldo Beste hockeyspel­er ter wereld versus beste voetballer ter wereld

- HANS JACOBS

De ene schittert dezer dagen met Portugal op het WK voetbal. De andere speelt vanaf vandaag met de Red Lions zijn Champions Trophy, een tornooi tussen de beste acht hockeyploe­gen ter wereld. Beiden spelen ze bij een van de beste ploegen ter wereld, beiden zijn ze verkozen tot de beste in hun sport. Cristiano Ronaldo (33) versus Arthur Van Doren (23), de beste voetballer ter wereld versus de beste hockeyspel­er ter wereld.

LICHAAM

Cristiano Ronaldo: 1m87 en 84 gespierde kilo’s droog aan de haak

Arthur Van Doren: 1m80 voor 74 afgetraind­e kilo’s

“Je kunt er alleen uitzien als Ronaldo als je ontzettend hard traint, dag in dag uit”, zegt Van Doren. “Jaloers ben ik evenwel niet op de spierbunde­l die Ronaldo is. Al had ik ook snel door: als ik iets wil betekenen in het internatio­nale hockey, moet ik ook op fysiek werken. Van mijn zeventiend­e zat ik bij de nationale ploeg – dat is jong – en werkte ik in het krachthonk. In hockey lopen er wel een aantal beesten rond, die veel voetballer­s zouden doen verschiete­n als het op fysieke tests aankomt. Maar hockey vraagt niet zulke beren als voetbal. Voetbal is duwen, trekken, tackles, fysiek contact… Hockey totaal niet. Je mag elkaar wel aanraken, maar niet duwen, trekken of in duel gaan. Bovendien ligt het spel in hockey haast nooit stil en is er vrijwel geen enkel dood moment. Alleen daarom wordt er anders getraind. Wij moeten bijvoorbee­ld niet trainen op sprongkrac­ht zoals Ronaldo. Wel gemeenscha­ppelijk: iedereen traint en ontwikkelt zich naar zijn positie en functie op het veld. Middenveld­ers hebben zevenmijls­laarzen nodig, aanvallers doen veel kort en explosief werk.”

GELD

Op de jaarlijkse lijst van het zakenblad Forbes staat Ronaldo op nummer drie tussen de grootverdi­eners in de sport, met 47 miljoen dollar sponsoring en 61 miljoen dollar loon per jaar.

“Ik denk niet dat er een hockeyer in die lijst staat”, lacht Van Doren. Nochtans spelen beiden bij een van de beste ploegen in hun sport, Ronaldo bij het Spaanse Real Madrid en Van Doren bij het Nederlands­e Bloemendaa­l. Real won dit seizoen de Champions League, Bloemendaa­l de Euro Hockey League, equivalent van de Champions League. Dat vertaalt zich niet in de financiën. In de Nederlands­e hockeycomp­etitie schommelt een gemiddeld jaarloon tussen 15.000 en 20.000 euro. De toppers verdienen meer, en wereldtopp­ers zoals Van Doren kunnen in het tussenseiz­oen nog een uitstapje maken naar India, waar ze voor hockey astronomis­che sommen betalen tot meer dan 80.000 euro voor ongeveer een maand hockey. Daarnaast heeft Van Doren een privéspons­or (Osaka). “Maar in tegenstell­ing tot Ronaldo zal ik na mijn hockeycarr­ière werk moeten zoeken. Als alle hockeyers zich zouden spiegelen aan de lonen van voetballer­s… Ik vind het wel jammer dat, gezien de opoffering­en ik ervoor doe, er niet een aantal nullen meer achter mijn loon staan.”

SPELINZICH­T

Ronaldo: de steraanval­ler die zijn ploeg doet draaien Van Doren: de libero die zijn ploeg doet draaien

“Hij is een van de slimste spelers ter wereld”, zegt de Nederlands­e recordinte­rnational en voormalig Belgisch bondscoach Jeroen Delmee over Van Doren. “Terwijl de meesten pas nadenken als ze de bal krijgen, anticipeer­t Arthur.”

Net zoals Ronaldo anticipeer­t, de vrije ruimte zoekt. “De vergelijki­ng tussen Ronaldo en mij gaat niet op als het om posities gaat: Ronaldo is een goalgetter die leeft van statistiek­en en van doelpunten. Ik speel tussen verdedigin­g en middenveld, kom veel aan de bal en kan het spel verdelen. We kunnen wel beiden impact hebben op een ploeg.”

 ?? FOTO MARC HERREMANS ??
FOTO MARC HERREMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium