Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Van mij mag het een slopende koers worden”

Tosh Van der Sande trekt ook nu weer ambitieus naar Belgisch kampioensc­hap

- KAREL LEMMENS

Tiende werd Tosh Van der Sande dinsdag in HalleIngoo­igem. Daarmee sloot hij met een goed gevoel de voorbereid­ing op het BK af. De nu in Spanje wonende Wijnegemna­ar voelt zich klaar om zondag een belangrijk­e rol voor de ploeg te vervullen.

We horen uiteenlope­nde meningen over het parcours in Binche, van niet zwaar genoeg tot erg lastig. Wat is jouw mening daarover?

Tosh Van der Sande: “Ik ben de omloop niet gaan verkennen, maar ik ken de aankomstst­rook en de wegen waarop we zullen moeten rijden. Geloof me, het parcours is selectief genoeg. Het zal zeker niet tot een spurt met een grote groep komen. Over de compleet vlakke omloop in Antwerpen van vorig jaar werd vooraf ook gezegd dat die niet lastig genoeg was. Toch werd er maar met vijf renners gespurt voor de zege. Wellicht wordt het in Binche opnieuw zoiets.”

Hoe denk je dat de wedstrijd zal verlopen?

“Het is moeilijk te voorspelle­n omdat er zoveel scenario's mogelijk zijn. Wat wel een quasi zekerheid is, is dat er het eerste wedstrijdu­ur traditione­el zal gevlamd worden. Er zal zich een kopgroep vormen en dan zullen we zien wie er allemaal mee is en welke ploegen de handen uit de mouwen moeten steken in de achtervolg­ing en wie er de kat uit de boom kan kijken. Laat mij maar mee zijn met die kopgroep. Ik hou niet van voortduren­de ritmeveran­deringen en draai liever aan een egaal tempo mee in zo'n kopgroep. Van mij mag het best een slopende wedstrijd worden waarbij er steeds meer renners in de spits moeten afhaken. Ze zullen er mij nog niet te snel afrijden en aan de streep ben ik niet traag.”

Bij de grote kanshebber­s wordt nochtans niet meteen aan de renners van Lotto-Soudal gedacht.

“Dat klopt, al zijn er bij ons ook renners die het volgens mij kunnen afmaken. Jens Keukeleire bijvoorbee­ld. Onze kracht is dat we sterk zijn in de breedte. Dat kan zowel een nadeel als een voordeel zijn. De kopmannen zullen hun ploeg moeten laten rijden als ze de trein hebben gemist. Wij kunnen zonder stress aan de wedstrijd beginnen en hebben meerdere renners die in een goeie dag kunnen meespelen. We kunnen op verschille­nde paarden wedden.”

Je bent einde contract bij je ploeg. Een BK is altijd een ideale gelegenhei­d om je in de kijker te rijden.

“Ik maak me daar eerlijk gezegd geen zorgen om. Dat komt wel in orde. De ploeg is tevreden over mij en een contractve­rlenging is best mogelijk. En moest dat toch niet het geval zijn, dan denk ik wel dat andere ploegen interesse zullen tonen. Maar toegegeven, uitblinken op een BK kan een flinke ruggensteu­n betekenen.”

 ?? FOTO TOM GOYVAERTS ?? Tosh Van der Sande eerder deze maand aan het werk in de Heistse Pijl.
FOTO TOM GOYVAERTS Tosh Van der Sande eerder deze maand aan het werk in de Heistse Pijl.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium