Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Moderne bus met koffiebar moet files tegengaan”

Burgemeest­er van Amerikaans­e stad Hoover wil pendelen aangenamer maken

- ANDREAS ROTTY

De burgemeest­er van het Amerikaans­e stadje Hoover in Alabama heeft het gehad met de files op de snelweg. Hij stelt voor een ‘rapid transit system’ in te richten. Lange bussen “met goed internet en een koffiebar in”, krijgen twee rijstroken.

Hoover is een relatief kleine stad met zo’n 85.000 inwoners in de Amerikaans­e staat Alabama. Maar het ligt in een stedelijk gebied, met het grotere Birmingham vlakbij. De nabijgeleg­en ‘higway 280’ gaat onder meer door Hoover en naar Birmingham. De chauffeurs zitten er vaak vast in de files op de snelweg. Daarom stelt burgervade­r van Hoover Frank Brocato (Republikei­nse Partij) voor te bekijken of een systeem mogelijk is met lange bussen: het zogenaamde ‘rapid transit system’. “Als we nu eens een snel rijvak installere­n met daarop een moderne bus met een goede internetve­rbinding, een koffiebar en soortgelij­ke dingen. Die zou aan hoog tempo over de 280 gaan en onderweg misschien zes tussenstop­s doen. Ik denk dat zo’n plan goed ontvangen zou worden”, zegt Brocato aan lokale televisiez­ender CBS42. Op die manier kunnen bewoners die normaal dagelijks per auto naar de stad gaan, de file omzeilen. De buslijn zou zo’n 35 kilometer lang zijn. Er zouden twee snelle rijvakken op de huidige middenberm komen, een in elke richting.

Nog geen geld

Door de bussen zo aangenaam mogelijk te maken, zouden automobili­sten overtuigd moeten raken. “Ik zou niet lang meer in de file staan met mijn auto als ik die moderne bus zie langskomen. Met mensen die een koffietje drinken en werken op hun iPad”, gaat Brocato verder. “Het kan veel druk wegnemen van de 280.” Brocato zegt dat lokale politieke leiders de mogelijkhe­den al bekijken. De plannen worden nog niet uitgevoerd, er is ook geen geld vrijgemaak­t om ermee aan de slag te gaan. Het idee bestaat al sinds 2012, maar de burgemeest­er wil het nieuw leven inblazen omdat het volgens hem de perfecte oplossing is. “Dit moet voor alle betrokken besturen komen. We praten constant over verkeer en vooral de 280 is altijd een gesprekson­derwerp. Ik vind dat we de discussie moeten openen”, hoopt Brocato.

 ?? FOTO RR ?? Een snelle buslijn moet aantrekkel­ijk zijn voor chauffeurs die dagelijks in de file vastzitten.
FOTO RR Een snelle buslijn moet aantrekkel­ijk zijn voor chauffeurs die dagelijks in de file vastzitten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium