Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nog maar eens bewezen:

Koningen van de metal palmen festivalwe­ide in op kwaliteit staat geen leeftijd

- Het volledige verslag van dit optreden vindt u op onze website: www.gva.be. CHRISTOF WILLOCKX

Graspop krijgt vaak de kritiek dat het altijd dezelfde bands als hoofdact programmee­rt. Zo staat Iron Maiden dit jaar al voor de negende keer op het metalfesti­val. Maar de popularite­it van deze band lijkt alleen maar toe te nemen. Er waren vrijdag minstens honderden mensen op de weide die een T-shirt van Iron Maiden droegen, zowel twintigers als zestigers.

Iron Maiden bracht vrijdag dan ook nog eens een best of, met vrijwel alleen maar hun hits uit de jaren tachtig en uit het begin van de jaren negentig. In de eerste song van hun optreden, Aces High, kon zanger Bruce Dickinson het refrein moeiteloos aan het publiek overlaten. En dat was ook zo bij de andere klassieker­s als Two Minutes to Midnight en The Trooper.

Oorlog en Winston Churchill

“We gaan vanavond enkele songs zingen over oorlog. Dat brengt zowel het beste als het slechtste in mensen naar boven”, zei Dickinson. Iron Maiden had even voor die aankondigi­ng het optreden ook al ingezet met videobeeld­en van een toespraak van de Britse premier Winston Churchill, met de oproep om te blijven strijden tegen de nazi’s. De band kreeg de boodschap moeiteloos verkocht. “Freedom, we can’t let them take anymore”, zong Dickinson in The Clansman, met een zwaard in zijn hand. Het publiek ging er helemaal in mee. Ook de zachte en bloedmooie gitaarmelo­dieën in het nummer konden op veel applaus rekenen.

Meer gelachen

Het valt op dat alle bandleden na een minuut al meer gelachen hadden dan de heren van Guns N’ Roses tijdens het hele concert van de avond ervoor. Iron Maiden zingt over ernstige zaken, maar heeft na bijna veertig jaar carrière duidelijk nog steeds plezier in het spelen van muziek.

Er was naar goede gewoonte ook veel theater. Eddie, de mascotte van de band, mocht een vrijheidss­trijder komen uitbeelden, terwijl Bruce Dickinson lustig met de Belgische vlag zwaaide. Maar de show was zoals steeds bij deze band maar een extraatje bovenop de muziek, die in al zijn melodieuze complexite­it toch keer op keer heel toegankeli­jk klonk.

Iron Maiden bewees in Dessel dat ze nog steeds de koningen van de metal zijn. Op kwaliteit staat geen leeftijd.

 ?? FOTO GIL PLAQUET ?? Iron Maiden bracht een best of met al hun klassieker­s.
FOTO GIL PLAQUET Iron Maiden bracht een best of met al hun klassieker­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium