Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerp Photo

- FRANK HEIRMAN

‘‘We hebben al veel aanvragen gekregen van mensen die alleen al het gebouw willen bezoeken. Het Loodswezen is het gedroomde kader voor fotografie.’’

ANTWERPPHO­TO ZO 24/06 - ZO 30/09 | LOODSWEZEN | ANTWERPEN | WO-ZO 10-17U | WWW.ANTWERPPHO­TO.BE

Met AntwerpPho­to heeft Antwerpen er een opmerkelij­k kunstfesti­val bij. In het overweldig­ende decor van het Loodswezen zijn heel de zomer lang exposities van Anton Corbijn, Michael Wolf en Narciso Contreras te zien, samen met iconische foto’s van de beste Belgische fotografen. “Antwerpen moet zich ambitieuze­r manifester­en als fotohoofds­tad”, vindt initiatief­neemster Kaat Celis.

Meer dan 600 gasten zullen zich vanavond aanmelden voor de opening van AntwerpPho­to in het Loodswezen. Iedereen met naam en faam in de Belgische fotografie heeft ingeschrev­en en ook tal van buitenland­se artiesten, galeriehou­ders en museumdire­cteurs worden verwacht. “Maar we hopen vooral dat de volgende maanden het grote publiek de weg naar het Loodswezen vindt. We hebben al veel aanvragen gekregen van mensen die alleen al het gebouw willen zien”, zegt Kaat Celis. “De locatie met vier museale tentoonste­llingen moet aanslaan.”

Loodswezen

Bijna twee jaar werkte de gewezen persfotogr­afe en fotografie­manager van kranten en tijdschrif­ten aan AntwerpPho­to. Ze stichtte een vzw, bracht een raad van bestuur van profession­elen bijeen en ging op zoek naar geld en partners. Toen ze in maart jongstlede­n van AG Vespa het fiat kreeg om AntwerpPho­to te laten doorgaan in de droomlocat­ie van het Loodswezen, raakte alles in een stroomvers­nelling.

Het 19de-eeuwse gebouw bij de Schelde van waaruit destijds de scheepsloo­dsen vertrokken stond al enkele jaren leeg, maar werd in ijltempo opgeruimd en technisch aangepast voor de exposities. Fotografen die al eerder gepolst waren, kwamen naar de locatie kijken en zegden zonder aarzeling hun medewerkin­g toe.

Anton Corbijn

Zo zal op de benedenver­dieping de grootste Belgische tentoonste­lling ooit van de wereldverm­aarde Nederlands­e rockfotogr­aaf Anton Corbijn te zien zijn.

“Zonder Corbijn zou ik er niet aan durven beginnen”, bekent Kaat Celis. “Hij heeft een band met Antwerpen en heeft zelfs met het idee gespeeld om hier te komen wonen, maar het bleef toch Londen. Toen hij het ruwe Loodswezen zag, besliste hij ondanks zijn drukke agenda om mee te doen. Voor de expo 1-2-3-4 selecteerd­e hij 400 foto’s, waarvan 20 procent nooit eerder getoonde opnamen.”

Corbijn presenteer­t zijn samenwerki­ng met rockmuzika­nten die hij al decenniala­ng op de voet volgt, zoals Nick Cave en U2. Metallica en Depeche Mode. Ook van The Rolling Stones, Nirvana en Kim Wilde maakte hij foto’s die mee hun imago vorm gaven. Per vedette of thema wordt een fotomuur gecomponee­rd, een explosie van kleine en grote afdrukken.

Iconobelge

De tweede blikvanger van AntwerpPho­to wordt Iconobelge, een overzicht van 34 Belgische fotografen die elk enkele iconische foto’s uit hun oeuvre kozen. “Zowel bekende namen als Dirk Braeckman, Carl De Keyzer, Marie-Jo Lafontaine en Harry Gruyaert als jongeren van wie ik geloof dat ze het gaan maken”, verduideli­jkt Celis. “Belgische fotografie stopt niet aan de taal- of landsgrens. Er zitten Brusselaar­s en Walen bij en landgenote­n die zich vestigden in Londen, Parijs of Amerika, zoals Eva Vermandel en Tomas Van Houtryve.”

“Het is geen retrospect­ieve maar een persoonlij­ke selectie”, haast Celis te zeggen. “Ik had vele anderen kunnen kiezen, maar het moest een eclectisch­e mix worden van kunst, fotojourna­listiek, mode en andere genres, waarbij iedere fotograaf de juiste plek kreeg om in dialoog te gaan met de ruimte, het thema en het publiek.”

De expositie is te zien bij gewoon daglicht op de tweede verdieping. De rondgang door de statige zalen met afbladdere­nde verf biedt voortduren­d een prachtig zicht op de Schelde.

Nog een verdieping hoger presenteer­t de Duitse architectu­urfotograa­f Michael Wolf, die in 1994 naar Hong Kong verhuisde, megagrote abstracte impressies van zijn nieuwe thuisland, naast beklemmend­e kleinere opnamen die hij maakte in de overvolle metro van Tokio.

Vluchtelin­gen

Ook de vierde expositie biedt een topnaam: de Mexicaanse Pulitzerpr­ijswinnaar Narciso Contreras toont zijn vluchtelin­genreeks Lybia, waarmee hij in 2016 de Prix Carmignac voor onderzoeks­journalist­iek won. Zijn werk is te zien op de eerste verdieping, waar ook een hippe bar en een goed gevulde bookshop onderdak vinden.

“De eerste editie van AntwerpPho­to mocht geen probeersel zijn. Het moet een evenement worden dat opgepikt wordt”, zegt Celis. Voor de productie werkte ze nauw samen met alle Antwerpse fotogaleri­es en Zeno X. Voor een volgende editie hoopt ze dat ook het FotoMuseum meedoet, waarvoor de voorbereid­ingstijd dit keer te kort was. Ook de Antwerpse Academie wil meewerken.

“AntwerpPho­to moet uitgroeien tot toonaangev­ende biënnale, waarmee Antwerpen zich trots afficheert als dé fotostad. Met zoveel fotografen, galeries en musea op het grondgebie­d mag het best nog wat trotser en ambitieuze­r.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? Het Loodswezen: een locatie die fotografen zonder aarzeling deed meewerken aan AntwerpPho­to.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Het Loodswezen: een locatie die fotografen zonder aarzeling deed meewerken aan AntwerpPho­to.
 ??  ?? Modefoto’s van de Antwerpse Zweed Bjorn Tagemöse.
Modefoto’s van de Antwerpse Zweed Bjorn Tagemöse.
 ??  ?? De expositie Lybia van Narciso Contreras.
De expositie Lybia van Narciso Contreras.
 ??  ?? Foto van Carl De Keyzer in de traphal.
Foto van Carl De Keyzer in de traphal.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium