Gazet van Antwerpen Stad en Rand

3 Tunesische gevaren

Tunesië neemt deel aan zijn vijfde WK. De vorige vier keren overleefde het de groepsfase niet. Toch is bondscoach Roberto Martinez er gewoontege­trouw niet gerust op. Hij waarschuwt voor drie gevaren.

-

1 Hongerig naar punten

“We moeten ons ervan bewust zijn dat dit Tunesië vanaf de eerste minuut zal willen winnen. Het heeft de punten nodig. Het zijn strijders, ze zullen hoog druk zetten. Ze bouwen op van achteruit. Het wordt een open wedstrijd. We zullen veel een-tegen-eensituati­es krijgen.” Voor de Belgen liggen er dan mogelijkhe­den om de ruimte goed te gebruiken. Bovendien slikte Tunesië tegen Engeland twee goals op stilstaand­e fases. “Toeval”, zegt Martinez. “Tunesië is helemaal niet slap op stilstaand­e fases. Het is Engeland dat daar heel sterk in is: aanwezighe­id in het strafschop­gebied én goede voorzetten. Ik denk niet dat het Tunesië was dat zwak was.”

2 Tactisch flexibel

“Tunesië heeft een enorme ontwikkeli­ng doorgemaak­t. In de kwalificat­ie in de Afrikaanse zone liep het nog moeizaam (Tunesië bleef Congo

DR maar nipt voor, red.). Maar nu zijn ze sterk. Heel sterk. Ze speelden in de voorbereid­ing 2-2 gelijk in Portugal en waren ondanks het 0-1-verlies ijzersterk tegen Spanje. Tegen Engeland hebben we ze ook gezien. Ze zijn heel flexibel. Ze hebben altijd in een 4-3-3 gespeeld. Nu spelen ze met vijf achteraan. Daaruit blijkt dat ze flexibel zijn en tactisch heel bedreven.”

Intussen werd geopperd dat België saai is, omdat er naast het veld zo weinig nieuws te rapen valt. “We willen saai zijn”, aldus Martinez. “We zijn een voetbaltea­m. We willen niet in de krant staan om de verkeerde redenen. We hebben een goede focus, al van de eerste dag. Het is saai voor velen van jullie, maar goed voor ons.”

3 Individuel­e kwaliteite­n

“Het wordt zonder twijfel het meest dynamische team waar we tot nog toe tegen gespeeld zullen hebben. Dit team kan heel snel spelen, opterend voor balbezit aan een hoog tempo, zoekend naar de individuel­e kwaliteit van Sliti, Khazri en Ben Youssef. Zij zijn in een-tegen-eensituati­es moeilijk af te stoppen. We zullen geconcentr­eerd moeten zijn. Dan moeten we naar onszelf kijken. Verbeteren wat we vooral in de eerste helft tegen Panama niet goed deden. We moeten baas zijn over de bal. Bij balverlies kunnen ze ons pijn doen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium