Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Als koken theater wordt

Actrice Sien Vanmaele schaart zich met toeschouwe­rs rond tafel

- ILSE DEWEVER

WITLOF FROM SYRIA WO 27/06 - ZO 02/09 | OVAL OFFICE | DEURNE | WWW.ZVA.BE

Koken is altijd een beetje theater, maar soms wordt koken ook echt theater. Voor Zomer van Antwerpen presenteer­t Sien Vanmaele (27) twee maanden lang Witlof from Syria. Kooksessie­s met Syrische gezinnen mondden uit in een voorstelli­ng die verder kijkt dan de gruwel en oorlogsver­halen.

Als het op koken in het theater aankomt, heeft Vlaanderen met Peter De Bie van Laika een autoriteit in huis. Geen wonder dat hij de jonge theatermaa­kster Sien Vanmaele coachte bij de totstandko­ming van Witlof

from Syria. De West-Vlaamse studeerde twee jaar geleden af aan Toneelacad­emie Maastricht en maakte al eerder soloproduc­ties met een keukenscho­rt voor.

Wat fascineert je aan koken, Sien?

Koken is voor mij als ademen. Ik heb altijd een enorme passie gevoeld voor voedsel. Een gediplomee­rd kok ben ik niet, als autodidact snuister ik graag in kookboeken. Koken is een kwestie van gevoel. Bij mijn afstudeerv­oorstellin­g Spijs voor liefde kookte ik op een houtvuur om mensen te verlossen van hun liefdesver­driet.

Op Zomer van Antwerpen put je uit de Syrische keuken. Waarom?

Ik ben dol op kruiden en kookte sowieso al vaak Midden-Oosters, en tegelijk hebben hier de jongste jaren veel Syriërs hun thuis gevonden. In Witlof from Syria wil ik het verhaal blootlegge­n achter de oorlog. Wie zijn deze mensen? Hoe zag hun leven er destijds uit? Ik hoopte me toegang tot hun levens te verschaffe­n via één simpele vraag: wil je met me koken? Via diverse oproepen heb ik een veertigtal Syriërs ontmoet, maar ik heb niet met iedereen gekookt. Het project draait ook om verbinding zoeken.

Kwamen de tongen los achter het fornuis?

Er werd niet per se veel gepraat, ook al vanwege de taalbarriè­re. En als we praatten, wilde ik het niet zozeer hebben over trauma’s. Door te koken kan je je zorgen even loslaten. Repetitiev­e en geconcentr­eerde handelinge­n werken soms therapeuti­sch. Alleen al door in zijn keukenkast te kijken, leer je een mens ook kennen.

Wat viel je op in die Syrische huishouden­s?

Aan de hand van foto’s die ik zag zijn keukens in Syrië opvallend groot. Dat vraagt in de kleinere ruimtes hier wel om enige creativite­it. Syrische gerechten zijn vaak ook bewerkelij­k, en bovendien houdt men eraan alles zelf te bereiden met verse ingredient­en. De typische kruidingen uit het Midden-Oosten die hier niet voorhanden zijn worden vaak nagemaakt met simpele producten uit de supermarkt. Syriërs zijn trots op hun keuken. Hun recepten, van generatie op generatie doorgegeve­n, zetten ze ook in Vlaanderen nog op tafel. En lang achter het fornuis staan, daar draaiden mijn gastgezinn­en hun hand niet voor om. Je moet er niet van opkijken als een Syrische kok al om één uur ’s middags aan het avondmaal begint.

Hoe werden die kookervari­ngen in Witlof from Syria verwerkt?

Gedurende de voorstelli­ng bereid ik een Syrische lekkernij. Al kokend vertel ik over mijn vooroordel­en, die tijdens de ontmoeting­en al dan niet werden onderuitge­haald. Het publiek – ja, je mag achteraf proeven! – zit vlak bij de tafel. Nog meer dan bij ons speelt koken in de Syrische samenlevin­g een belangrijk­e rol. Om de samenhorig­heid en gastvrijhe­id te benadrukke­n zitten moslims en christenen rond dezelfde tafel. Syrische buren vieren met elkaar het kerst- én het suikerfees­t.

Al plannen voor een nieuwe voorstelli­ng?

Yep, ik maak doorgaans solovoorst­ellingen. Nu heb ik me voorgenome­n om enige tijd te gaan werken in supermarkt Aldi. Mijn moeder werkt er al dertig jaar als kassierste­r en brengt de kleurrijks­te verhalen mee naar huis. In de Aldi passeert de hele wereld over de kassaband.

Na Zomer van Antwerpen ook nog onder meer in de Antwerpse Arenbergsc­houwburg (21 tot 23/09), CC De Kern in Wilrijk (05/10) en CC Berchem (23 en 24/11)

 ?? FOTO VERKADEFAB­RIEK/ANGELINE SWINKELS ?? Sien Vanmaele: “Alleen al door in zijn keukenkast te kijken, leer je een mens kennen.”
FOTO VERKADEFAB­RIEK/ANGELINE SWINKELS Sien Vanmaele: “Alleen al door in zijn keukenkast te kijken, leer je een mens kennen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium