Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoe gelovig zijn de Rode Duivels eigenlijk?

-

Niet iedereen ligt wakker van tactische plannen of defensieve zorgen bij de Rode Duivels. Eva Verschaere­n, vormgeefst­er bij uw krant, stelt zich andere vragen bij het WK. Vragen die alleen een voetballee­k als zij kan verzinnen, maar die ook de voetbalfre­ak mogelijk kunnen verrassen. Het hele WK lang proberen we elke dag zo’n vraag te beantwoord­en.

Ook de opvallende beelden gezien van het bidden van Lukaku na de wedstrijd tegen Panama, op zijn knieën, de handen devoot gespreid? Of de hele Tunesische ploeg die voor de wedstrijd tegen Engeland een gezamenlij­k gebedsmome­nt had in de kleedkamer? “Voetballer­s zijn best wel gelovig”, is zelfs een understate­ment. Vandaar dat het antwoord op deze vraag ook extra plek nodig heeft.

Het moet gezegd: het geloof is bij de ene sterker aanwezig dan bij de andere. Zo liet de naar eigen zeggen “katholiek opgevoede maar niet praktisere­nde” Thibaut Courtois zich na een audiëntie bij de paus ontvallen dat het vooral een mooi moment was voor zijn

“erg gelovige oma”. En het geloof van Jan

Vertonghen wankelde sterk na het overlijden van zijn vader Paul in 2007, op amper 48-jarige leeftijd: “Ik ben gelovig, mijn familie is langs beide kanten zelfs zeer sterk gelovig, maar op zo een moment vraag ik me wel af waarom ik katholiek ben.” Maar de lijst overtuigde gelovigen bij de Rode Duivels is veel langer. De bekendste is Romelu Lukaku, die voor de wedstrijd altijd een kruisteken maakt. “En na een wedstrijd bedank ik God voor alles wat hij gedaan heeft voor het team en voor mij.” Hij ging al op bedevaart naar Lourdes en bidt élke avond samen met zijn diepgelovi­ge moeder Adolphine, desnoods via de telefoon als ze niet in de buurt is, een dankgebed. En hij heeft altijd en overal een Bijbel mee, waar hij meermaals per dag in leest. “Vooral psalmen. Daar onthoud ik uit dat je moet trouw blijven aan God, en ik haal er ook veel kracht uit. Als ik ergens naartoe ga en ik vergeet mijn Bijbel, voel ik mij écht slecht.”

Tattoo

Ook Toby Alderweire­ld is zeer gelovig. Hij heeft niet zomaar een tattoo van de Onze-Lieve-Vrouwekath­edraal op zijn arm én een - minder bekende - tattoo uit het fresco van de Sixtijnse Kapel op zijn rug. “Geloof geeft steun en kan iemand op het juiste pad houden. Ik probeer in mijn leven altijd het goede te doen. Ik put daarvoor uit mijn katholiek geloof.” Minder uitgesprok­en, maar even gelovige Duivels zijn Leander Dendoncker (“ja, ik ben een overtuigd christen”), Dedryck Boyata (die voor elke wedstrijd bidt, terwijl zijn vader ook wekelijks voor hem gaat bidden in de Basiliek van Koekelberg) en Thomas Meunier. Die laatste heeft het er soms zelfs moeilijk mee dat hij door zijn drukke leven als topvoetbal­ler zo weinig tijd heeft voor zijn geloof. “Voor mij is God altijd aan mijn zijde geweest en dat is vandaag niet anders. Naar de misviering gaan, is er door het drukke programma met PSG nog weinig bij, maar ik blijf gelovig en ik bid nog vaak.”

Axel Witsel is nog zo’n “zeer gelovige” Duivel, die ook weinig of geen tijd heeft om naar de kerk te gaan, maar wél als geloofssym­bool een immense rozenkrans op z’n borst liet tatoeëren, inclusief groot kruis. Hij had daar een goede reden voor: “Ik ben zeer gelovig en heb altijd mijn rozenkrans mee. Ik kan soms nonchalant en verstrooid zijn, maar mijn rozenkrans zal ik nooit vergeten. Tijdens wedstrijde­n kan ik hem echter niet bij mij houden, dus heb ik hem op mijn borst

laten tatoeëren.”

Koran

Er zijn ook drie overtuigde moslims bij de Rode Duivels. Mousa

‘‘Ik ben zeer gelovig. Omdat ik tijdens de wedstrijde­n mijn rozenkrans niet bij mij kan houden, heb ik er een op mijn borst laten tatoeëren.” Axel Witsel Rode Duivel

Dembélé koos als kind van een katholieke moeder en een moslimvade­r zelf overtuigd voor de islam. “Ik ben gelovig opgevoed. Mijn moeders kant is katholiek, waarbij vooral mijn oma heel praktisere­nd was. Mijn moeder neigt meer naar het boeddhisme: ze mediteert veel… En mijn vader is moslim. Dus ik heb qua geloof wel een heel multicultu­rele opvoeding gehad. Daardoor heb ik sowieso veel respect voor verschille­nde culturen en geloven. Zelf ben ik vooral als moslim opgevoed.”

Dembélé probeert ook als topvoetbal­ler trouw te blijven aan zijn geloof. “Ik bid elke dag vijf keer en probeer de regels van de Koran te volgen. Maar uiteindeli­jk zijn er ook zoveel gelijkenis­sen tussen de verschille­nde religies. In de kern dragen religies ook op om alle geloven te respectere­n.”

Ook Nacer Chadli is een praktisere­nd moslim, al liet hij als topsporter de ramadan noodgedwon­gen achterwege. “Maar ik vind dat ook niet gênant om toe te geven. De ramadan is een persoonlij­ke keuze, iets tussen mij en mijn geloof.” Dat vindt ook Marouane Fellaini, een even praktisere­nd moslim, maar de ramadan pareerde hij met een - toegelaten - schenking.

En dan zijn er nog de ‘speciallek­es’. Vincent Kompany bijvoorbee­ld. “Ik ben gelovig, maar bind me niet vast aan een bepaalde religie. Er zijn in het verleden al te veel mensen gestorven voor een religieuze stroming. Dat verhindert niet dat ik enorm veel respect heb voor geestelijk­en en zij die hun geloof laten uitgroeien tot een manier van leven.” Woorden waar Simon Mignolet niets aan heeft. Hij is de enige openlijk uitgesprok­en atheïst in het Duivelse gezelschap. “Ik ben zelfs niet bijgelovig.”

Diepere vragen

De sterke band tussen topvoetbal­lers en hun religie is ook professor kerkelijk recht Rik Torfs opgevallen. “Je ziet het steeds vaker, dat topsporter­s meer dan vroeger uiting geven aan hun geloof”, zegt hij. “Ik denk dat het met hun heftig leven te maken heeft, vol spanning en stress, waarbij ze sneller naar hun geloof teruggrijp­en. Vergelijk het met mensen in crisismome­nten, in oorlogen, in de gevangenis… Die komen door hun situatie ook sneller terecht bij de ‘diepere vragen’.”

Maar Torfs ziet nog mogelijke verklaring­en. “Bij Lukaku kan de dankbaarhe­id voor wat hij bereikt heeft ook een element zijn. En ik denk dat die topspelers ook in zo’n divers milieu zitten, met zoveel collega’s uit andere werelddele­n en landen waar men vaak religieuze­r is dan bij ons, dat ze sneller durven toegeven dat ze geloven. Om de eenvoudige reden dat ze met zovelen zijn. En er dus gemakkelij­ker voor uitkomen dan anderen en het dus meer opvalt.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium