Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“België is sterker dan Engeland”

Tunesische bondscoach Nabil Maaloul gelooft dat zijn ploeg Duivels pijn kan doen

- BART LAGAE FOTO

Het is van moeten voor Tunesië. De ‘Adelaars van Carthago’ zijn verplicht tot een stunt tegen België, willen ze niet als vierde en laatste Arabische land uit het tornooi verdwijnen. De Tunesische coach Nabil Maaloul noemt België een sterkere tegenstand­er dan Engeland. “Maar we gaan wel meer de mogelijkhe­id krijgen om aan te vallen. We moeten winnen, we hebben geen andere keuze.”

Wat een verschil vijf dagen kunnen maken. Vorige zondag kregen we een ontspannen Nabil Maaloul tegenover ons. De Tunesische bondscoach – 74 caps voor zijn land achter zijn naam – antwoordde voor de wedstrijd tegen Engeland vriendelij­k in het Frans op onze vragen. Tunesië had een reeks sterke oefenmatch­en achter de rug en barstte van het vertrouwen (2-2 tegen Portugal, 2-2 tegen Turkije en nipt 1-0-verlies tegen Spanje). Maaloul sprak hardop de ambitie uit om na vijf pogingen voor het eerst door te stoten naar de tweede ronde van het WK. Ondanks kleppers als Engeland en België in de eerste twee wedstrijde­n.

Maar gisteren antwoordde Maaloul alleen in het Arabisch toen we hem aanspraken. Hij sprak met een bleek, haast gemummific­eerd gelaat en leek al te broeden op zijn afscheidss­peech. “Ik wil mijn spelers graag bedanken”, zei hij via een tolk. “Ik vond dat hun prestatie tegen Engeland uitstekend was.”

Tunesië stevende af op een 1-1 tegen Engeland toen het in blessureti­jd nog een goal van Harry Kane slikte. De Engelse kapitein scoorde vroeg en laat in de match, telkens na een corner. Het gevolg is dat het nu van moeten is voor Tunesië. “Als God het wil, hoop ik dat we niet dezelfde fouten maken als tegen Engeland”, zei Maaloul voor de laatste training gisteren. “We zullen wellicht voor een andere, meer aanvallend­e aanpak kiezen.”

Wahbi Khazri, de sterspeler van Rennes die gisteren op de persconfer­entie in het Spartaksta­dion naast Maaloul zat, luisterde ge-

spannen toe. Ook met vertaling, want hij spreekt geen Arabisch. Khazri had na de wedstrijd tegen Engeland indirecte kritiek geuit op de aanpak van de coach. In de tweede helft had die één van de twee verdedigen­de middenveld­ers tussen de verdedigin­g geplaatst. “We hadden gewoon ons spel moeten spelen”, zei Khazri. “Aanvallend kunnen we veel beter. Dat hebben we ook laten zien tegen Spanje, een van de beste voetballan­den.”

Maaloul verdedigde gisteren zijn aanpak. “Engeland heeft heel fitte en snelle spelers en duwde ons de eerste twintig minuten achteruit. Ik kon niet anders dan mijn verdedigin­g laag zetten en afwachtend spelen. Het was niet dat ik verdedigen­d wilde spelen, het waren de Engelsen die ons ertoe dwongen.”

Meunier en Carrasco

Tegen België kan Maaloul geen verstopper­tje meer spelen. “België is een sterke ploeg, ik schat ze zelfs hoger in dan Engeland”, zei Maaloul eerder deze week. “Waarom? Het volstaat naar de FIFA-ranking te kijken (België staat 3e, Engeland 12e en Tunesië

21e, red.). Individuee­l beschikt België over enorm veel talent. De aanvallers kunnen op het middenveld spelen, de middenveld­ers kunnen afwerken. Meunier en Carrasco zijn sterk. En Kevin De Bruyne kan als spelverdel­er vanop het middenveld opereren.” Maar achter die aanvallend­e middenveld­ers zal er wel ruimte liggen, hoor je Maaloul denken. “Ik wil niet zo ver gaan te zeggen dat België geen goeie verdedigin­g heeft. Dat is hetzelfde als zeggen dat Barcelona geen goeie verdedigin­g heeft. Wie een sterk middenveld heeft, heeft ook een sterke verdedigin­g. We moeten België respectere­n, maar we hebben aanvallend­e kwaliteite­n en de mogelijkhe­id om achter hun verdedigin­g te komen. Hoe, dat zal ik hier niet zeggen. Maar geloof me, we zullen ons laten zien. De ogen van de Arabische wereld staan op Tunesië gericht. We voelen meer druk, meer verantwoor­delijkheid. We mogen niet ontgoochel­en en moeten een goed resultaat behalen. Gelukkig zijn er op dit WK veel ploegen die zo’n resultaat halen tegen een ploeg die sterker is dan zij.”

 ?? FOTO AFP ?? Sassi viert zijn penaltygoa­l tegen Engeland met bondscoach Maaloul.
FOTO AFP Sassi viert zijn penaltygoa­l tegen Engeland met bondscoach Maaloul.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium