Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerdere duels: owngoal, persboycot en hagelbui

-

Een owngoal van een debutant, een persboycot na afloop en meer kijkcijfer­s voor een hagelbui dan voor de wedstrijd. De vorige drie duels tegen Tunesië gingen niet onopgemerk­t voorbij. En opvallend: slechts één keer konden de Rode Duivels winnen.

26/02/1992 Hoofdrol voor debutanten

In zijn vierde wedstrijd als bondscoach laat Paul Van Himst twee spelers debuteren: Luis Oliveira en Régis Genaux. En de twee spelen meteen een hoofdrol. België komt in de eerste helft op achterstan­d, maar na de rust maakt Luis Oliveira in zijn eerste wedstrijd voor de Rode Duivels meteen zijn allereerst­e doelpunt. Régis Genaux, de inmiddels overleden rechtsacht­er, scoort de winninggoa­l voor Tunesië in zijn eigen doel. Het zou het enige doelpunt van Genaux blijven in het shirt van de nationale ploeg. Op 8 november 2008 overleed Genaux op 35-jarige leeftijd aan een hartinfarc­t.

Tunesië – België (Radès) 2-1

België: Preud’homme, Genaux, Medved, Plovie (46’ Wilmots), Borkelmans, Albert, Van der Elst, Versavel (68’ Walem), Degryse, Oliveira, Severeyns (46’ Nilis)

Doelpunten: 31’ Rouissi 1-0, 58’ Oliveira 1-1, 75’ Genaux (own) 2-1

10/06/2002 Gelijkspel veroorzaak­t storm

Na het treurig gelijkspel­letje in de tweede WK-match schrijft Het

Nieuwsblad: ‘Het stinkt verschrikk­elijk in het Belgische kamp. De coach (Robert Waseige, die vlak voor het vertrek had aangekondi­gd dat hij naar Standard zou gaan,

red.) heeft alle autoriteit in de spelersgro­ep verloren en blijft overeind door een schrikbewi­nd te voeren.’ De krant meldt ook dat Waseige twee keer tijdens een tactische bespreking van zijn assistent in slaap was gedommeld. Het artikel is de druppel die de emmer doet overlopen. De bond kondigt een persstop aan. Geen interviews meer met de spelers. Waarop de Belgische pers – op één journalist na – beslist om de persconfer­entie van Waseige te boycotten. Opvallend genoeg slagen de Rode Duivels in die turbulente dagen erin zich te kwalificer­en voor de tweede ronde na een overwinnin­g tegen Rusland.

Tunesië – België (Oita, Japan) 1-1

België:De Vlieger, Def landre, De Boeck, Simons (74’ M. Mpenza), Van Buyten, Wilmots, Goor, Verheyen (46’ Vermant), Van der Heyden, Vanderhaeg­he, Strupar (46’ Sonck)

Doelpunten: 13’ Wilmots 0-1, 17’ Bouzaiène 1-1

07/06/2014 Hagelmatch

De enige overwinnin­g tegen Tunesië, dankzij een laat doelpunt van Dries Mertens. Maar veel meer dan de wedstrijd zelf onthoudt iedereen de hagelbui die ervoor zorgt dat de match 47 minuten wordt stilgelegd. Het is zo’n zotte hagelbui dat het deel van de televisie-uitzending met de hagelbui meer kijkcijfer­s haalt dan de match zelf. Naar de apocalypti-

sche beelden van de hagelbui zitten drie kwartier lang zo’n 1.058.000 mensen te kijken. De match zelf haalde een gemiddelde van 1.019.678 kijkers.

Het is die avond ook de grote terugkeer van Georges Leekens, op dat moment bondscoach van Tunesië. Die was twee jaar eerder nog bondscoach van de Rode Duivels, maar verliet de nationale ploeg omdat “het werk voor 90 procent af” was.

België – Tunesië (Brussel) 1-0

België: Courtois, Alderweire­ld

(46’ Vanden Borre), Kompany, Van Buyten, Vertonghen, Mirallas

(62’ Chadli), Dembélé, Fellaini

(46’ Mertens), Defour, Hazard (74’ Januzaj), Origi (62’ Lukaku,

90+2’ Witsel)

Doelpunt: 89’ Mertens 1-0

 ??  ??
 ?? PHOTO NEWS FOTO ?? Juni 2014: Mertens scoort in de oefenmatch tegen Tunesië.
PHOTO NEWS FOTO Juni 2014: Mertens scoort in de oefenmatch tegen Tunesië.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium