Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sampaoli is de pedalen kwijt

Argentinië krijgt nog herkansing tegen Nigeria, maar...

- GERT GYSEN

The day after in Argentinië. Het debacle tegen Kroatië zadelde het hele land met een fikse kater op. En dus was het zoeken naar schuldigen. Er wordt gewezen naar Lionel Messi, die op geen enkel moment zijn niveau haalde. Maar steeds meer mensen viseren bondscoach Jorge Sampaoli. De sociale media werden overstelpt met berichten over geheime meetings en spelers die zouden gevraagd hebben om het ontslag van hun bondscoach. Sampaoli zou zelfs nog voor de match tegen Nigeria vliegen en vervangen worden door technisch directeur Jorge Burruchaga. Maar de geruchten – of was het wishfull

thinking van het Argentijns­e volk – werden de kop ingedrukt door een statement van de Argentijns­e voetbalbon­d dat er niemand op dit moment zijn post zou verlaten.

Maar dat er een gespannen sfeertje heerst in het Argentijns­e kamp in Moskou, is het understate­ment van het jaar. De boodschap van Sampaoli tijdens zijn persconfer­entie dat het zijn spelers misschien niet gelukt was zich aan te passen aan zijn project, schoot bij sommige jongens in het verkeerde keelgat en zorgde ervoor dat Agüero kwaad wegliep bij een tv-interview.

De spelers vinden dat Sampaoli de oorzaak beter bij zichzelf zoekt. Hij heeft zichzelf helemaal verloren in de zoektocht naar het perfecte systeem om Lionel Messi te doen renderen. In de voorbereid­ing gebruikte hij in tien maanden maar liefst 55 spelers. Maar vlak voor het tornooi had hij helemaal zelf een nieuw systeem uitgevonde­n. Een 2-3-3-2 systeem met Messi achter de diepe spits, maar met een andere spel- maker op het middenveld. Messi zou dan hoog genoeg op het veld de bal kunnen krijgen en de verdedigen­de balans zou toch in orde zijn, dacht Sampaoli. Maar tegen IJsland kwam dat er amper uit en in de match van donderdag tegen Kroatië was er al helemaal geen sprake meer van dat systeem. In de eerste helft viel hij terug op een 3-4-3, een systeem dat Messi niet graag speelt. Maar, in die eerste helft had Argentinië nog iets van structuur. Die was er na de rust helemaal niet meer. Of je zou een 5-0-5 systeem gestructur­eerd willen noemen. Sampaoli had helemaal op het einde zijn vestje uitgetrokk­en en stond in een iets te strak t-shirt nog wat te zwaaien met zijn getatoeëer­de armen. Maar het was prediken in de woestijn. Hulpeloos. In een poging om de anarchie om te buigen. Sampaloi is de pedalen kwijt.

Of zoals de Argentijns­e Atlético Madrid-trainer Diego Simeone het omschreef: “Hij koos telkens de verkeerde opstelling. Tegen het zwakke IJsland had hij moeten starten zoals tegen Kroatië, en omgekeerd. Als de coach in de fout gaat, is het erger dan als spelers fouten begaan. Het komt altijd neer op de trainer.”

Dank u, Musa

Maar hoe groot de blamage van donderdag ook was. Argentinië is nog niet dood. Sampaoli stuurt alvast een boeketje bloemen naar Ahmed Musa. Dankzij de Nigeriaans­e winst tegen IJsland kan hij dinsdag alsnog zijn vel redden. Al vragen we ons – het interview met Agüero in het achterhoof­d – toch af hoe de trainer zijn ploeg nog aan de praat zal krijgen. Het is dinsdag in ieder geval de allerlaats­te kans voor Sampaoli. De ervaren Javier Mascherano predikt rust en weigerde in te gaan op de positie van zijn coach. “We hebben nog een wedstrijd te gaan, dus laten we het niet over consequent­ies hebben. Na de laatste wedstrijd, laten we hopen dat dit niet de volgende is, moeten we analyseren.”

‘‘Hij koos telkens de verkeerde opstelling. Tegen het zwakke IJsland had hij moeten starten zoals tegen Kroatië, en omgekeerd.’’ Diego Simeone Trainer Atlético

 ?? FOTO AP ?? Jorge Sampaoli: spelers vinden dat hij de oorzaak van de slechte resultaten beter bij zichzelf zoekt.
FOTO AP Jorge Sampaoli: spelers vinden dat hij de oorzaak van de slechte resultaten beter bij zichzelf zoekt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium