Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rode Duivels plots bij de topfavorie­ten

Na wervelende prestatie tegen Tunesië

- BRITT PEETERS

Tienduizen­d uitzinnige fans op Antwerpse Scheldekaa­ien Romelu Lukaku: “Wat minder was tegen Tunesië? Ik had er drie moeten maken.” Bondscoach Martinez start met veredeld B-elftal tegen Engeland

Een WK-match van de Rode Duivels, dat betekent een stormloop van zwart-geel-rode fans aan het grote scherm op de Antwerpse Scheldekaa­ien. Waar er bij de vorige wedstrijd tegen Panama nog achtduizen­d supporters waren, stonden er dit keer maar liefst tienduizen­d uitzinnige fans. De organisati­e besloot daarom om het terrein al bij het matchbegin af te sluiten.

De sfeer tijdens de wedstrijd in de Hyundai Fan Village aan de Scheldekaa­ien was opnieuw opperbest. Bij elk van de vijf doelpunten was het gejuich tot ver in de binnenstad te horen. Na de vorige match van de Rode Duivels had de organisati­e al gegokt dat er dit keer tienduizen­d supporters zouden zijn, en dat bleek het geval. De maximumcap­aciteit was bereikt, en de ingang werd noodgedwon­gen afgesloten. “Dat was al aan het begin van de match”, vertelt organisato­r Pieter Verhoeven. “We konden voor de veiligheid absoluut niet meer mensen toestaan. Daarom gingen heel wat mensen op de brug en aan de zijkanten staan, zodat ze toch zicht hadden op het scherm. Maar ook dat was niet veilig. De politie heeft daarom tijdens de rust de brug ontruimd. Omdat er ondertusse­n al mensen van het plein vertrokken waren, mochten die toeschouwe­rs toch binnen.”

Het wervelende spel van onze nationale ploeg zorgde voor net dat tikkeltje extra enthousias­me. “De sfeer was fantastisc­h, het was een groot feest. We zijn er nu al zeker van dat het komende donderdag, als de Duivels tegen Engeland spelen, opnieuw uitverkoch­t zal zijn.”

Nederlande­rs

Na de match tegen Tunesië zou je al bijna gaan dromen van een finaleplaa­ts, althans als we de Antwerpse supporters mogen geloven. “Wij worden zonder twijfel wereldkamp­ioen”, klinkt het ambitieus bij vrienden Pim Van Onsem en Thibaut Van Geel uit Schoten. “Belgen hebben altijd de neiging om bescheiden te zijn, maar dat is vanaf nu écht niet meer nodig. Dit was een prachtige match. Niemand had kunnen dromen van zoveel doelpunten. Vorige keer konden we jammer genoeg niet naar het grote scherm komen, maar nu we dit hebben meegemaakt, blijven we terugkomen.”

Tussen de duizenden fans waren ook enkele Nederlande­rs te vinden. Want onze noorderbur­en hebben hun trots opzijgezet om mee te supportere­n voor België. “We gaan met onze vriendengr­oep één keer per jaar op weekend”, vertelt Nick, die met zijn kameraden is afgezakt uit het Brabantse Sleeuwijk. “Dit keer hebben we gekozen voor Antwerpen, en daar hebben we nog geen moment spijt van gehad. We zien België graag voetballen, ze doen het erg goed. En op deze locatie naar de match kijken is super.”

Toch hebben de Nederlands een puntje van kritiek. “Iedereen heeft er zin in, maar we hadden toch meer enthousias­me verwacht. In Nederland zien de straten volledig oranje, dat heb je hier niet. Jullie mogen heus wat uit-

bundiger en trotser zijn”, vindt Nick.

Connectie met Mousa en Jan

“Eigenlijk kennen wij niet veel van voetbal, maar het WK is toch anders”, reageren vriendinne­n Margaux, Eline en Jill. “De samenhorig­heid die eruit voortkomt is geweldig. Je wordt er echt gelukkig van.”

Omdat Jill onlangs nog met twee Rode Duivels kon samenwerke­n, besloot ze om tijdens het WK extra te supportere­n. “Voor mijn werk mocht ik een dag naar Londen om een tv-spotje te draaien met Jan Vertonghen en Mousa Dembélé. Twee supersympa­thieke gasten. Ik heb toch een beetje het gevoel dat ik nu een connectie met hen heb, en hoop dat ze doorstoten naar de finale”, lacht ze.

Pim en Thibaut

Fanatieke Supporters

“Belgen hebben altijd de neiging om bescheiden te zijn, maar dat is vanaf nu écht niet meer nodig.”

Nick

Nederlands­e supporter

“In Nederland zien de straten volledig oranje, dat heb je hier niet. Jullie mogen best wat trotser zijn.”

Margaux, Eline en Jill

Gelegenhei­dssupporte­rs

“Eigenlijk kennen wij niet veel van voetbal, maar van het WK worden we toch echt gelukkig.”

 ?? FOTO'S PHOTO NEWS, KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO'S PHOTO NEWS, KIONI PAPADOPOUL­OS
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? 10.000 supporters gaan uit hun dak tijdens een van de vijf Belgische doelpunten tegen Tunesië.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS 10.000 supporters gaan uit hun dak tijdens een van de vijf Belgische doelpunten tegen Tunesië.
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium