Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Trajectcon­trole E313 Ranst voor augustus operatione­el

Minister Ben Weyts activeert 34 nieuwe stroken, in de loop van het jaar nog 69 extra op komst

- BRITT PEETERS

De langverwac­hte trajectcon­trole op de E313 tussen Wommelgem en Ranst zal nog voor augustus operatione­el worden. Dat kondigde Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) zondagvoor­middag

aan op het moment dat hij 34 nieuwe trajectcon­troles op Vlaamse gewestwege­n activeerde. Daarmee verdubbelt het huidige aantal. In de loop van het jaar komen er nog eens 69 trajecten bij.

Sinds gisteren zijn 34 nieuwe trajectcon­troles geactiveer­d langs Vlaamse gewestwege­n. En daar komen binnenkort nog eens 69 tracés bij. Zoals op de E313 richting Luik, tussen Wommelgem en Ranst. Die moet voor augustus operatione­el zijn. Trajectcon­troles zorgen voor de helft minder zware ongevallen op de plekken waar ze de snelheid meten. Uit een bevraging bij tweeduizen­d Belgen blijkt dat Vlaamse bestuurder­s trajectcon­trole een zinvol systeem vinden.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) heeft fors geïnvestee­rd in trajectcon­troles. Gisteren werden er 34 nieuwe langs de gewestwege­n geactiveer­d. Het huidige aantal wordt zo uitgebreid tot 55 actieve trajectcon­troles, waarvan twee tracés op de autosnelwe­g en 53 langs gewestwege­n. Maar daar blijft het niet bij: in de loop van het jaar komen er nog eens 69 stroken bij. In minder dan de helft van de gevallen gaat het om de omvorming van traditione­le flitscamer­a’s tot een trajectcon­trole. De andere tracés zijn gebaseerd op basis van de ongevallen­statistiek­en.

Ook criminalit­eitsbestri­jding

Een van die nieuwe tracés is het langverwac­hte traject op de E313 richting Luik, tussen Wommelgem en Ranst. Die fase wordt momenteel uitgerold en zal actief zijn voor augustus. Volgens minister Weyts is de trajectcon­trole een rechtvaard­ig systeem. “Je wordt niet gepakt op basis van een momentopna­me. Je krijgt alleen een boete als je over langere afstand te snel rijdt. Trajectcon­trole is zeer efficiënt om verkeerson­gevallen op basis van overdreven snelheid te vermijden”, stelt hij. “Het aantal ongevallen daalt spectacula­ir op plaatsen waar trajectcon­trole wordt uitgevoerd. Als de trajectcon­trole verdwijnt, stijgen de ongevallen weer. Ik besef ten volle dat snelheidsc­ontroles niet plezant zijn, maar als we daarmee het aantal verkeerssl­achtoffers verder kunnen doen dalen, dan moet het maar.”

In totaal zouden er over een jaar minstens 120 trajectcon­troles in Vlaanderen actief zijn. Bovendien werkt Weyts samen met federaal minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) om in de loop van 2019 op veertig locaties camera’s te installere­n voor zowel trajectcon­trole als criminalit­eitsbestri­jding.

Minder wisselen van rijstrook

Uit cijfers van Vias, het instituut voor verkeersve­iligheid, blijkt dat trajectcon­troles voor een daling van meer dan 50% van het aantal zware verkeerson­gevallen zorgen. Het aantal letselonge­vallen daalt met 30%. “De installati­e en activering van trajectcon­troles is de laatste maanden in Vlaanderen in een stroomvers­nelling gekomen. Wij zijn blij met deze evolutie, want snelheid blijft een groot probleem op onze wegen”, klinkt het bij Vias.

Ook vaste camera’s hebben effect op de verkeersve­iligheid, maar in mindere mate dan de trajectcon­trole. “De effecten van vaste camera’s beperken zich vaak tot de locatie waar de camera staat opgesteld. Dat is bij trajectcon­troles niet het geval.”

De metingen hebben ook aangegeven dat trajectcon­troles tot een veel gelijkmati­ger snelheidsp­rofiel leiden. “Op een langere afstand zorgen trajectcon­troles voor een rustiger wegbeeld. Bestuurder­s wisselen ook minder van rijstrook”, aldus Vias.

Walen negatiever

Driekwart van de Vlaamse bestuurder­s vindt trajectcon­trole een rechtvaard­ige manier van snelheidsc­ontrole. Dat blijkt uit een bevraging van de Vlaamse Automobili­stenbond VAB, bij tweeduizen­d landgenote­n. Dat geldt niet aan de andere kant van de taalgrens: nauwelijks 49% van de Walen staat positief ten opzichte van trajectcon­trole. De Vlaamse respondent­en vinden dat trajectcon­troles zorgen voor veiliger verkeer, een betere doorstromi­ng en zo ook minder files. Ook op lokale wegen zien zij een positief effect in de verkeersve­iligheid, ook bij fietsers. Maar 35% van de Walen vindt trajectcon­trole op lokale wegen zinvol. Bijna 70% van de bestuurder­s vindt dat trajectcon­troles moeten aangekondi­gd worden met borden langs de weg.

Ben Weyts

Vlaams minister van Mobiliteit

“Je wordt niet gepakt op basis van een momentopna­me, je krijgt alleen een boete als je over langere afstand te snel rijdt. Dat is zeer rechtvaard­ig.”

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium