Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sinksenfoo­r trekt 800.000 bezoekers naar Spoor Oost

Foorkramer­s in hun sas met geslaagde editie op Spoor Oost

-

Ongeveer 800.000 bezoekers trok de Sinksenfoo­r dit jaar op Spoor Oost. Evenveel als in 2017, maar toen waren er meer vakantieda­gen tijdens de kermis. De foorkramer­s zijn dus tevreden. Ook die ene Nederlande­r die voor het eerst in Antwerpen stond.

Er is een zone van een paar vierkante meter tussen de spectacula­ire Gold Mine Tower, de kindermole­n Fantasiala­nd en de pakjesvisk­raam Waikiki die speciaal lijkt afgestemd op de avant-gardecompo­nisten van de toekomst. De drie attracties elk hun eigen soundtrack en in die bewuste zone versmelten Rihanna, Beyoncé en Richard Strauss tot een ‘interessan­te’ brij. Die werkt niet alleen rechtstree­ks in op het centrale zenuwstels­el, maar knalt ook nog eens los door de pijngrens. En toch stond het daar de hele Sinksenfoo­r vol mensen die nekkrampen trotseerde­n om naar het zwerk te turen. Want 90 meter hoger zouden zodadelijk een hoop dappere lieden met een vaart van 160 kilometer per uur ter aarde storten. Of net niet.

boosten

Toren van 2 miljoen Ad Ordelman, de uitbater van de Gold Mine Tower, heeft na 5,5 weken geen spijt dat hij met zijn

nieuwe attractie naar deze Borgerhout­se uithoek is gekomen. De Gold Mine Tower heeft meer dan 2 miljoen euro gekost. Terwijl hij achter zijn kassa een levenslang trauma veroorzaak­t bij een meisje dat te klein is voor de attractie, drukt hij zijn tevredenhe­id uit over de Sinksenfoo­r. “Het ging heel goed”, zegt de man uit Apeldoorn. “Antwerpen was dol op onze Tower. Het was voor mij wel even wennen dat de Foor zo lang duurde. In Nederland duurt een kermis maximaal tien dagen. Het voordeel is natuurlijk dat we dit gevaarte nu veel minder vaak moeten op- en afbreken.”

Een man in een lichtblauw hemd komt bedrukt het geld voor zijn ticket – op de laatste dag 4,5 euro in plaats van 6 euro – terugvrage­n. “Ze zeggen daarboven dat ik te dik ben”, zegt hij met droeve ogen. Ad betaalt zijn ticketje terug. “Veiligheid voor alles, hè”, zegt de man, voor hij zich weer omdraait en zegt: “Als het lukt, kom ik volgend jaar terug.”

De volgende stop van de Gold Mine Tower is Best, een randgemeen­te van Eindhoven. Als u daarentege­n de Mistery, de loterijkra­am van Gregory Dotremont mist, kunt u iets dichter bij huis blijven. Gregory, die vannacht na het vertrek van de laatste geluk- zoeker onmiddelli­jk met de afbraak van zijn vier kramen is begonnen – hij heeft ook nog een ballenkraa­m, een schietkraa­m en een lunapark – staat vanaf woensdag in Mechelen.

Quad weggegeven

“Een topeditie”, zegt hij enthousias­t over de voorbije weken. “Beter kan haast niet. We zien dat er nog steeds minder mensen komen dan destijds op het Zuid, maar zij die komen doen dat wel speciaal voor de kermis. Als ik nu al kan tekenen voor hetzelfde resultaat volgend jaar, doe ik dat meteen.”

De grootste prijs die een van zijn klanten dit jaar won, was een quad van de nieuwe generatie, een zwarte blinkende bolide met James Bond-allures. “Mooi voor die klant, minder voor mij”, zegt

Bekende gezichten

“We hebben veel geluk gehad met het weer”, zegt Vincent Delforge van de gelijknami­ge eetkramen. “Weinig regen en in de weekends was het altijd zonnig en druk.”

Dat is volgens de Aalstenaar ook een van de redenen waarom de Foor het even goed gedaan heeft als vorig jaar, toen de data nochtans gunstiger waren. “Bij een vroege Sinksen, zoals dit jaar, budgettere­n wij altijd wat minder in Antwerpen. Maar we hebben de verwachtin­gen overtroffe­n.”

Delforge, die ook als woordvoerd­er van de foorkramer­s optreedt, ziet bovendien een hoopvolle trend: “We zien opnieuw bekende gezichten die we sinds de verhuis niet meer gezien hadden. De mensen beginnen eindelijk de weg te vinden.”

Tijdens de match van de Belgen tegen Tunesië was er niemand op de foor, lacht Delforge. “Maar op dat uur is dat niet zo raar op een zaterdag. Het zou erger geweest zijn als de Rode Duivels op zondag hadden gespeeld. De laatste dag van de Foor is al een paar jaar onze beste dag qua omzet.”

Ook de politie, permanent aanwezig op Spoor Oost, is tevreden. “In tegenstell­ing tot vorig jaar was de Sinksenfoo­r, buiten enkele kleine incidenten en vechtparti­jen, eerder rustig”, aldus woordvoerd­er Wouter Bruyns.

 ??  ?? Bij Fantasiala­nd wordt bewonderen­d naar de waaghalzen in de Gold Mine Tower getuurd.
Bij Fantasiala­nd wordt bewonderen­d naar de waaghalzen in de Gold Mine Tower getuurd.
 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? Dotremont gespeeld beteuterd.
FOTO'S JORIS HERREGODS Dotremont gespeeld beteuterd.
 ??  ?? Gregory Dotremont met zijn quad.
Gregory Dotremont met zijn quad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium