Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Grote schermen, grote winsten

Rode Duivels-gekte begint nu écht, en de horeca profiteert mee

- TOM LE BACQ

Wat een feest, wat een euforie zaterdagmi­ddag toen de Rode Duivels vakkundig de Tunesiërs in de pan hakten. De WK-koorts is definitief in het land, de horeca-uitbaters kijken er al likkebaard­end naar uit. “Als we wereldkamp­ioen worden, levert dat de horeca 100 miljoen op”, zegt Gert Laurijssen van Foodservic­e Alliance.

Het was wat voorzichti­g begonnen, die eerste match van de Rode Duivels tegen Panama vorige maandag. Zaterdagmi­ddag voor de match tegen Tunesië was dat al helemaal anders en stroomden de talloze cafés en pleinen waar grote schermen stonden, helemaal vol. Op andere plekken die op zaterdagmi­ddag normaal vollopen – de supermarkt­en, het containerp­ark – bleef het urenlang spookachti­g leeg. En nu de Rode Duivels al zeker zijn van de tweede ronde, begint de WK-gekte pas écht.

“We schatten dat tussen de 600.000 en 700.000 mensen de match hebben bijgewoond in een café of op een plein waar een groot scherm staat”, zegt Gert Laurijssen van Foodservic­e Alliance, een bedrijf dat in opdracht van Horeca Vlaanderen het consumptie­gedrag in de horeca monitort. “Volgens onze berekening­en zal de horeca na de eerste drie groepsweds­trijden een extra omzet van 18 miljoen euro hebben gedraaid.”

Dat is lager dan tijdens het EK twee jaar geleden: toen lag het aanvangsuu­r van de matchen be- ter, en was het dus gemakkelij­ker om op café te gaan kijken. Maar de match donderdag tegen Engeland vindt wél ’s avonds plaats. En de achtste finale waar we sinds dit weekend al zeker van zijn óók, en tegen dan zijn veel mensen al in zomervakan­tie. “Nu wordt het interessan­t”, zegt Laurijssen. “Raken we tot in de kwartfinal­e, dan rekenen we op een extra omzet van 45 miljoen. Als we de finale halen, dan gaan we zelfs richting 100 miljoen. De interesse en dus ook de consumptie bouwen zich stapsgewij­s op.”

Productivi­teit daalt Een impact op de totale Belgische economie berekenen, is

moeilijk. “De consumptie zal zeker tijdelijk stijgen zolang de Duivels het goed doen”, zegt Philippe Ledent van ING België, dat onderzoek voerde naar de economisch­e impact van een WK. “Maar tegelijk gaat ook de productivi­teit naar beneden, omdat mensen meer met het WK en dus iets minder met hun werk bezig zijn. Het grote plaatje zal altijd zijn dat het effect eigenlijk miniem is.”

Gert Laurijssen

Foodservic­e Alliance

“Volgens onze berekening­en zal de horeca na de eerste drie groepsweds­trijden een extra omzet van 18 miljoen euro hebben gedraaid.”

 ?? FOTO JEF MATTHEE ?? Ook op Graspop Metal Meeting in Dessel kijken duizenden supporters naar de match van de Rode Duivels tegen Tunesië.
FOTO JEF MATTHEE Ook op Graspop Metal Meeting in Dessel kijken duizenden supporters naar de match van de Rode Duivels tegen Tunesië.
 ?? FOTO BDD ??
FOTO BDD

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium