Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bart De Wever zet CD&V én Charles Michel voor schut

Franse straaljage­rs uitgeslote­n, terugbetal­ing voor Arco-spaarders ook

- TEX VAN BERLAER

“Uitgeslote­n.” N-VA-voorzitter Bart De Wever geeft de Franse Rafale-straaljage­rs geen schijn van kans om de F-16’s te vervangen. Ook van de verlenging van de F-16-levensduur kan geen sprake zijn. De Wever gaat zo recht tegen premier Charles Michel in, die alle opties wil openhouden. En ook CD&V krijgt een koude douche, want volgens de N-VA’er rekenen de Arco-spaarders best niet meer op een oplossing. “Hij laat zien wie de baas is in deze regering,” zegt politicolo­og Nicolas Bouteca (UGent).

“Het heeft geen zin om 3,4 miljard euro uit te geven aan een toestel dat niets kan. Wat mij betreft is de Rafale uitgeslote­n.” Tijdens een voorzitter­sdebat in De Zevende Dag op Eén liet N-VA-voorzitter Bart De Wever er gisteren geen twijfel over bestaan: de Fransen bergen maar beter alle hoop op om de vervanger van de F-16-gevechtsvl­iegtuigen te mogen leveren. Enkel de kandidaten die hebben ingetekend op de officiële vervanging­sprocedure van ‘zijn’ minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) maken een kans.

“Voor een keer hebben we een procedure die transparan­t, en zonder politieke bemoeienis verloopt”, zegt De Wever, met een verwijzing naar het omkoopscha­ndaal rond de Agustaheli­kopters van eind vorige

eeuw.

Reprimande De uitspraken komen er enkele dagen nadat gelijkaard­ige woorden van minister Vandeput

voor wrevel zorgden. Premier Charles Michel (MR) gaf hem toen een duidelijke reprimande. “De beslissing wordt in de schoot van de regering genomen, en nergens anders”, zei de liberaal. De premier herhaalde gisteren diezelfde woorden in een reactie op de uithaal van De Wever.

“Bart De Wever laat zien wie de baas is in deze regering”, zegt politicolo­og Nicolas Bouteca (UGent). “Hij zet Michel in zijn hemd, omdat hij opnieuw het beeld van de premier als handpop van de N-VA-voorzitter wil versterken.”

De N-VA’er zette trouwens niet alleen coalitiepa­rtner MR voor schut. In niet mis te verstane bewoording­en over het Arco-dossier moest ook

Bart De Wever

Antwerps burgemeest­er

‘‘Ik ben zelf Arco-spaarder, maar ik reken niet meer op een oplossing.’’

CD&V eraan geloven.“Ik ben zelf Arco-spaarder, maar ik reken niet meer op een oplossing”, dixit De Wever. “Men zal vroeg of laat moeten toegeven dat het geld gewoon weg is.”

Een pijnlijke uitspraak voor de Vlaamse christende­mocraten, zegt Bouteca. “Als er één dossier was waarin CD&V het verschil kon maken, dan was het Arco. Maar De Wever laat nu blijken dat CD&V er niet op moet rekenen dat ze nog veel successen zal halen binnen deze regering.”

 ?? FOTO BELGA FOTO FLORIAN VAN EENOO ?? Bart De Wever en Charles Michel staan lijnrecht tegenover elkaar.
FOTO BELGA FOTO FLORIAN VAN EENOO Bart De Wever en Charles Michel staan lijnrecht tegenover elkaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium