Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belg dient recordaant­al schadeclai­ms in

Vliegmaats­chappijen betalen ook steeds vaker uit

-

2018 dreigt een recordjaar te worden wat Belgische schadeclai­ms tegen vliegtuigm­aatschappi­jen betreft. Volgens voorspelli­ngen zullen gedupeerde passagiers in ons land voor zeker 4 miljoen euro aan schadeclai­ms indienen.

Kom je meer dan drie uur later dan gepland op je bestemming, wordt je vlucht zonder geldige reden geannuleer­d of ben je slachtoffe­r van een overboekin­g? Dan heb je recht op een compensati­e van 250, 400 of 600 euro volgens de Europese wetgeving.

Steeds meer mensen vragen die compensati­e ook aan, gesteund door bedrijven als Claim It. “Dit jaar stevenen we af op een recordjaar. Sinds de oprichting in 2013 behandelde­n we al 25.000 dossiers, goed voor 10 miljoen euro aan schadeclai­ms”, zegt CEO Ralph Pais, die de firma oprichtte nadat hijzelf het slachtoffe­r werd van een vertraging. “Zoals het er nu naar uitziet, zullen we in 2018 de kaap van de 4 miljoen euro overschrij­den. Natuurlijk worden we steeds bekender, maar vergeet ook de vele stakingen van de laatste maanden niet. Alleen al de stakingen van Brussels Airlines in mei zorgden voor vierhonder­d extra claims.” Volgens de CEO zijn Ryanair en Tui Fly de maatschapp­ijen waartegen in ons land het vaakst een claim wordt ingediend. Ze zijn goed voor respectiev­elijk een tiende en een kwart van het werk van Claim It. Brussels Airlines komt ook steeds meer in het vizier, sinds de overname door Lufthansa.

Niets betalen

Volgens Pais durven de passagiers via zijn bedrijf sneller te strijden tegen de vliegmaats­chappij. “Ze hoeven zich niets aan te trekken van de lange juridische procedure en moeten niets betalen. We vragen wel een kwart van de schadeverg­oeding als we de zaak winnen.” En winnen gebeurt steeds vaker. Vroeger beriepen vliegtuigm­aatschappi­jen zich vaak op overmacht om aan een schadeclai­m te ontkomen. “Maar sinds kort noemt het Europees Hof van Justitie panne geen geval van overmacht. Net als stakingen van het personeel van de luchtvaart­maatschapp­ij.” Wat wel overmacht is? Alles wat te maken heeft met veiligheid, extreem weer of stakingen van personeel los van de luchtvaart­maatschapp­ij. “Maar dan nog kijken we of de vliegmaats­chappijen genoeg bewijs kunnen voorleggen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium