Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wilde beesten horen niet achter tralies thuis”

Stil protest in Mechels dierenpark na doodschiet­en leeuwin Rani

-

De dood van leeuwin Rani blijft de gemoederen verhitten. Zaterdagmi­ddag – tijdens de match van de Rode Duivels – kwamen enkele dierenrech­tenorganis­aties samen aan de ingang van dierenpark Planckenda­el in Muizen (Mechelen) om aandacht te eisen voor de situatie van wilde dieren in gevangensc­hap.

De Waalse organisati­e Wolf Eyes, die werd opgericht nadat in het Luikse safaripark Le Monde Sauvage in december 2013 het jachtluipa­ard Morgi werd neergescho­ten, had daartoe opgeroepen via haar Facebookpa­gina. De leden ontrolden er een groot antizoo-spandoek en spraken zich uit tegen het houden van wilde dieren in gevangensc­hap. “Dit grijpt me erg aan”, zegt Leuvenaar Dirk Hendrickx. “Ik ben begaan met het lot van die dieren in gevangensc­hap en steun deze organisati­es waar ik kan. Wilde dieren horen niet achter tralies thuis. Ik liep eerder ook al mee in de mars voor de sluiting van de Brusselse slachthuiz­en.”

Ook de Belgisch-Nederlands­e organisati­e BiteBack en de Antwerpse afdeling van DierAnimal waren aanwezig met een kleine afvaardigi­ng. “Dit dier had niet gedood moeten worden”, vindt Fabienne Swagers van DierAnimal. “Als er dan toch een incident voorvalt, moet er een beleid bestaan dat instaat voor de veiligheid van zowel het dier als de bezoekers. We willen dat de mensen beseffen dat een zoo misschien leuk is voor hen, maar veel minder voor de dieren die er gevangenzi­tten. De zoo is een achterhaal­d concept. Het probleem moet opgelost worden in de landen waar die beesten vandaan komen, hun habitats verdwijnen er aan sneltempo.”

Rozen neerleggen

Ook de Mechelse Myriam Raymaecker­s, die eerder deze week met haar eenmansact­ie al in uw krant stond, was aanwezig om haar steun te betuigen. “Ik heb al heel mijn leven tegen dierenleed gevochten. Als kind kocht ik met mijn zakgeld kraaien op de Vogelenmar­kt in Antwerpen en liet ik ze daarna snel weer los. Ik begrijp heel goed dat mensen met hun kinderen naar de dierentuin willen, maar we moeten ook de andere kant durven tonen: die van het dierenleed”, zegt Myriam, die rozen had meegebrach­t en die aan de bezoekers aanbood met de vraag om ze aan het leeuwenver­blijf neer te leggen; wat enkelen ook deden.

Miet Rottier uit Aalst was aanwezig met een grote groep feestviere­nde kinderen en vond het gebaar een mooie symbolisch­e daad. “Mijn zoontje Mano Louis was vroeger helemaal tegen de dierentuin, maar nu hij elf jaar is, lijkt hij er minder mee begaan, maar het stemt wel tot nadenken. Maar vandaag gaan we gewoon in op de vraag van de kinderen om hier een verjaardag te vieren”, zegt Miet, terwijl de kinderen gretig de bloemen van Myriam aanpakken.

Het stille protest, dat op vraag van de politie korter werd gehouden dan voorzien en waaraan uiteindeli­jk een dertigtal personen deelnam, werd in alle rust opgebroken. Zaterdag om 14u wordt op dezelfde plaats een ‘wake voor Rani’ georganise­erd door dierenacti­vist Ronny Crabbe. Hij had via Facebook opgeroepen om samen te komen aan “de gevangenis” van Planckenda­el, en bloemen mee te brengen.

 ??  ?? De Mechelse activiste Myriam Raymaecker­s deelt bloemen uit aan kinderen die ze neerleggen aan het leeuwenver­blijf ter nagedachte­nis van Rani.
De Mechelse activiste Myriam Raymaecker­s deelt bloemen uit aan kinderen die ze neerleggen aan het leeuwenver­blijf ter nagedachte­nis van Rani.
 ?? FOTO'S W&F ?? De bezoekers van Planckenda­el worden verwelkomd door protestant­en van dierenrech­tenorganis­aties uit het hele land.
FOTO'S W&F De bezoekers van Planckenda­el worden verwelkomd door protestant­en van dierenrech­tenorganis­aties uit het hele land.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium