Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stoppen met gazon te sproeien en hart vasthouden voor de aardappelo­ogst

Extreme droogte op komst

- (jvr )

Binnen dit en tien dagen kreunt Vlaanderen onder een extreme droogte. Wegens abnormaal weinig regen de voorbije twee maanden. “Stop alstublief­t met gazons te besproeien”, vraagt weerman Frank Deboosere. De boeren vrezen nu al voor hun aardappel- en maïsoogst.

Het is officieel zomer, en u zult dat geweten hebben. Vanaf morgen is het zo’n vijfentwin­tig graden en elke volgende dag steekt het weer een tandje bij om in het weekend af te klokken op dertig graden.

“Mei was een droge maand en ook juni is erg droog”, zegt weerman Frank Deboosere. “En in de komende tien dagen zal er ook geen neerslag vallen.” Op dit moment is de droogtetoe­stand in het grootste deel van Vlaanderen nog normaal, maar de Vlaamse Milieumaat­schappij (VMM) voorspelt dat het binnen tien dagen in zo goed als heel Vlaanderen droog tot extreem droog zal zijn.

Regenput

Deboosere roept op om extra zuinig te zijn met leidingwat­er. “Wie zijn grasperk nog sproeit met kostbaar drinkwater, is echt niet goed bezig”, zegt hij. En ook Katrien Smet (Vlaamse Milieumaat­schappij) vraagt om preventief te besparen op leidingwat­er. Overigens dreigen de boeren wel al eerder in de problemen te komen.

Nefast voor de planten

Die houden hun hart vast. In Polen dreigt de oogst te mislukken en hier ziet het er ook niet best uit. “De planten beginnen af te zien”, zegt Guy Depraetere van het Algemeen Boerensynd­icaat (ABS). “Vooral de jongste gewassen, zoals aardappele­n en maïs, hebben het moeilijk. Vorig jaar was het ook bijzonder droog, maar toen waren de planten flink geworteld. Nu was het in januari en februari nat, waardoor de velden later klaar waren om te zaaien/of te planten. Het is nog vroeg om in te schatten hoe groot de schade zal zijn, maar we weten dat het felste nog moet komen. Gaan we boven de dertig graden, dan is dat nefast voor de planten. En als het binnen tien dagen goed regent, lost zich dat op. Maar als het in juli nog eens veertien dagen

droog blijft, dan zal dat veel pijn doen.”

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? De Kalmthouts­e Heide is volledig uitgedroog­d door de aanhoudend­e hitte.
FOTO BELGAIMAGE De Kalmthouts­e Heide is volledig uitgedroog­d door de aanhoudend­e hitte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium