Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Deze zomer opnieuw tango met zicht op Schelde

Antwerpen Danst heeft na jaar onderbreki­ng nieuwe plek gevonden

- ANDREAS ROTTY

Goed nieuws voor de dansliefhe­bbers: Antwerpen Danst komt terug. Vorig jaar kon de tangozomer voor het eerst sinds 2001 niet doorgaan, omdat de werken aan de noordkant van de Kattendijk­sluis plots vroeger begonnen en er geen tijd was om een nieuwe locatie te vinden. Die is er nu wel, achter de Waagnatie.

En gelukkig maar. “Er waren de voorgaande jaren mensen die speciaal thuisbleve­n in juli en augustus”, zegt Jef Nietvelt (70), die samen met Monique Renier (56), ‘Mo van tango’, de organisati­e op zich neemt. “In plaats van met vakantie te gaan, bleven ze om te dansen.”

Vorig jaar kwamen de organisato­ren van Antwerpen Danst voor een verrassing te staan. “We begonnen met de voorbereid­ingen zoals gewoonlijk in februari. Maar in mei kregen we het nieuws dat het niet zou lukken, dan is het moeilijk. De werken aan de droogdokke­nzone aan de noordkant van de Kattendijk­sluis begonnen plots vroeger. Sinds 2001 hadden we altijd daar gedanst. We hebben nog uitvoerig gezocht naar nieuwe plekjes. Maar die voldeden niet. Met vijfhonder­d man kan je niet zomaar overal naartoe. De fans waren zeer gefrustree­rd, we werden bestookt met mails.”

Waagnatie

Dit jaar is er goed nieuws voor wie de heupen niet stil kan houden. Aan de

Jef Nietvelt

overkant van de Kattendijk­sluis, aan de achterkant van de Waagnatie, is de dansvloer al neergelegd. Naar traditie gaan de lessen nog steeds door met zicht op de Schelde. “We doen het in principe altijd in openlucht, ook als het regent. Maar als het echt slecht weer is, hebben we een uitwijkmog­elijkheid binnen in het gebouw van de Waagnatie.”

Op de nieuwe plaats blijft het concept hetzelfde. Het eerste uur is er een begin- nersles en een demonstrat­ie van de dans. Die krijg je van telkens een andere dansschool die lesgeeft in het Antwerpse. Elke dinsdag is er Argentijns­e tango, elke donderdag een andere dans. De eerste drie donderdage­n staan flamenco, lindy hop en Griekse dans op het programma. Nadien is de dansvloer toegankeli­jk voor iedereen. “Twee dj’s draaien de hele zomer tot middernach­t”, vertelt Jef. “Dj Jaak is gespeciali­seerd in tango en dj Pepe is een salsakenne­r.” De zwierige avonden lopen van 3 juli tot 30 augustus.

24 vrijwillig­ers zorgen dat alles op rolletjes loopt. “We hebben een eigen barretje, onze enige bron van inkomsten”, gaat Jef verder. “Er komen niet alleen dansers, ook wie eens wil komen kijken om daarna misschien de stap te zetten, is welkom.”

Wie denkt dat enkel senioren wat heen en weer staan te wiegen, heeft het mis. “Het grootste deel van het publiek was vorige edities jong volk. Ook kinderen en kleuters doen mee.”

“Er waren de voorgaande jaren mensen die speciaal thuisbleve­n in juli en augustus.”

www.kattendijk­doktango.be

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Jef Nietvelt en Monique Renier zijn klaar voor een zomertje tango.
Organisato­r Antwerpen Danst
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Jef Nietvelt en Monique Renier zijn klaar voor een zomertje tango. Organisato­r Antwerpen Danst
 ?? FOTO RR ?? Antwerpen Danst lokt altijd veel volk.
FOTO RR Antwerpen Danst lokt altijd veel volk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium