Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Onze stad kan wat meer medeleven goed gebruiken”

Kris Peeters en CD&V hard voor N-VA op verkiezing­scongres, zonder partij bij naam te noemen

- PATRICK VINCENT

Antwerpen mag best wat zachter, vinden Kris Peeters en de CD&V. Kasseien en beton maken plaats voor groen, het ‘zondebokbe­stuur’ voor een beleid waarin élke Antwerpena­ar meetelt. N-VA moest het ontgelden op het CD&V-congres zaterdag, al werd de partij geen enkele keer vernoemd.

Kris Peeters sprak de namen N-VA en Bart De Wever geen enkele keer uit, maar iedereen in het honderdkop­pige publiek in de refter van de AP Hogeschool op de Kop van Park Spoor Noord wist meteen over wie hij sprak toen hij zei: “Nee tegen de politiek van de vingerwijz­ing! Als een fietser wordt doodgerede­n, is dat niet de schuld van de fietser.”

Op het zaterdagse verkiezing­scongres van zijn partij was de vicepremie­r en kandidaat-burgemeest­er van de CD&V al kort na 11u in de voormiddag - het was lekker weer en de Duivels zouden dadelijk spelen - naar het spreekgest­oelte geschreden onder de triomfante­lijke klanken van Midnight City van de Franse band M83.

De CD&V wil van Antwerpen een welvarende wereldstad op mensenmaat maken en Peeters, die op de kieslijst het vrouwelijk­e duo Nahima Lanjri en Caroline Bastiaens voorafgaat, besteedde in zijn speech veel aandacht aan de armoedebes­trijding. “29 procent van de Antwerpse kinderen groeit op in kansarmoed­e”, zei hij. De CD&V wil die vaak verdoken armoede opsporen via wijkteams en bestrijden met een waslijst van nieuwe maatregele­n, waaronder goedkopere kinderdagv­erblijven en sociale kruidenier­s.

Wijkcircul­atieplanne­n

Slimme mobiliteit staat ook hoog op de christelij­ke agenda. De partij mikt op eigen wijkcircul­atieplanne­n én een veel hoger fietscomfo­rt voor de stedelinge­n. Een brug over de Schelde ter hoogte van het Zuid zou een nieuw landmark moeten worden.

De versteende stad kan wel wat respijt gebruiken. De CD&V wil stelselmat­ig kasseien en beton opBerchem

breken om plaats te maken voor de natuur en ruimte te geven aan het wegstromen­de water. “Maar we willen niet alleen letterlijk ontharden. Ook figuurlijk”, sneerde Peeters subtiel naar coalitiepa­rtner N-VA.

“Onze maatschapp­ij en onze stad kunnen wat meer medeleven goed gebruiken.” Dat en een oplossings­gerichte politiek. “Het is veel gemakkelij­ker om overal te toeteren wat je allemaal slecht vindt, dan om er ook daadwerkel­ijk iets aan te doen”, kreeg zijn coalitiepa­rtners nog een extra veeg uit de pan.

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Kris Peeters pleit voor ontharding. “Letterlijk en figuurlijk.”
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Kris Peeters pleit voor ontharding. “Letterlijk en figuurlijk.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium