Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Makkelijke­r minder meer parcours, reizen en rust

-

De Rode Duivels zijn door de zege van Engeland gisteren voor honderd procent zeker van kwalificat­ie voor de tweede ronde. Donderdag tegen de Engelsen staat alleen nog de eerste plaats op het spel. Maar is het wel zo verstandig om groepswinn­aar te worden?

Als België tweede eindigt, moet het minder reizen, hebben de Duivels een dag meer rust tot aan de achtste finales en op dit moment oogt ook het parcours makkelijke­r. Het kan dus interessan­t zijn om donderdag tegen Engeland... niet te winnen. Maar daar gaan ze in het Moscow Country Club-hotel niet mee akkoord. “Je moet altijd voor de zege gaan, anders word je daar achteraf voor gestraft”, zegt bondscoach Roberto Martinez. Ook zijn aanvoerder Eden Hazard is dezelfde mening toegedaan. “We rekenen niet. Zeker niet tijdens een wereldbeke­r. Je wil als eerste eindigen. Niet alleen voor onszelf, maar voor onze volgende tegenstand­ers. We zijn dan eerste in de groep, hebben Engeland verslagen, dat speelt in de hoofden. Daarom moeten we winnen.”

Maar toch. Als België als eerste eindigt, moet de ploeg bijna drie keer zo veel reizen. Want met een vaste uitvalsbas­is in Moskou is het reisschema voor het nummer twee in poule G wel heel interessan­t. Dan moet de groep zich tot aan de finale slechts één keer verplaatse­n - voor de kwartfinal­e in Samara. “Ach, een uur in het vliegtuig zitten, zoveel maakt dat niet uit”, vindt Toby Alderweire­ld. “Dan heb ik liever het goede gevoel van een overwinnin­g tegen Engeland. Want als we die wedstrijd verliezen, zal de sfeer misschien omdraaien.”

Geen Brazilië of Duitsland?

Maar het grootste argument om tweede te worden, is de potentiële tegenstand­er in de kwartfinal­e. Want zoals het er nu voorstaat in de andere groepen, kan België als tweede in poule G mogelijk Duitsland én Brazilië vermijden. Als Brazilië groepswinn­aar wordt en Duitsland eindigt tweede, dan spelen zij in de achtste finale tegen elkaar en treft de winnaar van dat duel de groepswinn­aar uit de poule van de Rode Duivels. Terwijl de tweede uit de groep van de Rode Duivels op dit moment afstevent op een kwartfinal­e tegen Zwitserlan­d of Mexico. In ieder geval weten we woensdag al hoe het in de andere groepen afloopt. En dat kan tot de vreemde situatie leiden dat België én Engeland mogelijk gaan spelen om vooral niet eerste worden. Al is dat reisaspect voor Engeland niet van toepassing. Zij hebben hun uitvalsbas­is in Sint-Petersburg en dus is het puur qua kilometers voor hen wél interessan­ter om groepswinn­aar te worden.

“Ach, een uur in het vliegtuig zitten, zoveel maakt dat niet uit. Dan heb ik liever het goede gevoel van een overwinnin­g tegen Engeland.” Toby Alderweire­ld Rode Duivel

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium