Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Iedereen droomt al weg (behalve de Duivels zelf)

- (kvu)

Huiskamers over de hele wereld werden in vervoering gebracht, buitenland­se media haalden de superlatie­ven van stal en zelfs de supporters in de straten van Moskou doen niets liever dan met Belgische fans op de foto gaan. De Rode Duivels hebben de wereld verrukt. Zelf drukken ze (gelukkig) op de rem. En we geloven hen nog ook.

Een Amerikaans­e journalist suggereert aan Romelu Lukaku dat België zichzelf nu wel tot favoriet heeft gebombarde­erd. Een paar meter verderop krijgt Kevin De Bruyne dezelfde opmerking voor zijn gouden voeten gegooid. “We staan nog

nergens. Het is pas de tweede match. Het tornooi begint pas in de volgende ronde”, gromde Big

Rom. In ‘KDB’-taal klinkt het even aanmanend als kort: “Rustig aan, jongens.”

Voetballer­s spreken makkelijk in dit soort veilige, voorgekauw­de taal. Wel, dit keer lijkt het geen holle praat. We geloven Axel Witsel als hij zegt dat de Rode Duivels “serener” zijn dan in Brazilië. “We blijven kalmer, ook als we een tegendoelp­unt slikken. Zowel in de kleedkamer als op het veld. De winst tegen Tunesië en de manier waarop voelen goed aan. Maar we houden de voeten op de grond. We staan nog nergens.”

En zo sprak werkelijk elke Rode Duivel na de wedstrijd. Niet alleen omdat zoiets vooraf is doorgespro­ken en ook niet alleen omdat bondscoach Martinez en ex-wereldkamp­ioen Thierry Henry het er dagelijks in pompen. Het komt ook van de spelers zelf, gepokt en gemazeld na een parcours waaruit blijkt dat titels winnen eerder zeldzaam is, zelfs aan de top. En natuurlijk ook na een WK en EK, waar over tien jaar een Belga Sport kan worden gemaakt onder de titel: ‘De toch niet zo Gouden Generatie’. Zelfvertro­uwen ja, zelfoversc­hatting neen. Dat kenmerkt meer dan ooit een groep die geleerd heeft uit het verleden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium